/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ Deputați noi, păcate vechi. Fiecare al patrulea deputat din actualul Parlament are probleme grave la capitolul integritate

missing
28 martie 2019, ora 18:51

Mai mult de jumătate din deputații din actualul Parlament au bile negre la capitolul îndeplinirii funcțiilor publice – 53 în total. Unii au promovat proiecte de legi dubioase, iar alții și-au satisfăcut propriile interese din banii publici, au constatat experții.

Din punctul nostru de vedere această cifră este foarte îngrijorătoare. Asta înseamnă că o masă critică importantă din Parlamentul RM sunt persoane care au încălcat principiile esențiale în gestionarea banilor publici din funcțiile pe care le-au deținut”, Petru Macovei, director executiv Asociația Presei Independente.

De asemenea, 45 din cei 101 deputați au admis încălcări și la Declararea averilor și a conflictului de interese.

Demnitarii uită să-și declare câte zeci conturi pe care au bani, nu-și amintesc de bani au pe acele conturi, nu mai zic de proprietăți, care sunt scrise și pe rude și pe prieteni și pe amante”, Cornelia Cozonac, președintă Centrul de Investigații Jurnalistice.

Încălcările au fost constatate de monitori în cadrul proiectului „Parlamentul Curat”. Experții au mai evidențiat numărul mic de dosare penale, intentate în cazul a trei deputați, în condițiile în care încălcările depistate de ei sunt mult mai numeroase.

Asta înseamnă că autoritățile, sau mașinăria statului, evită să se autosesize orice de câte ori sunt probleme cu politicienii sau când problemele sunt generate de faptele politicienilor”, Galina Bostan, președintă Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Totodată, o pătrime din cei care au ajuns în Parlament și-au schimbat partidul cel puțin o singură dată, unii chiar dacă semnaseră un jurământ că nu o vor face.

Ei au trecut de la partid cu o anumită doctrină la un partid cu o altă doctrină, ceea ce înseamnă că nu sunt stabili în îmbrățișarea anumitor valori și din punct de vedere al instabilității lor politice, acești oameni necesită un grad de atenție sporit”, Igor Boțan, director executiv Asociația pentru Democrația Participativă.

Proiectul „Parlamentul Curat” este implementat de patru organizații non-guvernamentale, cu susținerea Fundației „Soros” și a realizat profilul tuturor candidaților la alegerile parlamentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram