/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Pasajele subterane din Capitală se întrec în mormane de gunoi și scări distruse. Ce spun autoritățile

missing
25 martie 2019, ora 17:53

Încă o încercare a autorităților municipale de a da o nouă viață pasajelor subterane din Capitală. Potrivit direcției Transport, primăvara aceasta cel puțin trei treceri din cele 20 vor fi modernizate, iar pentru lucrări de întreținere a acestora au fost alocate cinci milioane de lei. Totuși, pentru ca un pasaj să fie reparat că la carte ar fi nevoie de aproape nouă milioane de lei. Mai în glumă, mai în serios, primarul interimar general a recomandat să nu fie instalată marmura albă. Între timp, pasajele subterane din capitală se întrec în mormane de gunoi și scări distruse.

În una din subteranele de pe bulevardul Dacia din Capitală, oamenii sunt nevoiți să treacă prin întuneric, chiar dacă este în toiul zilei”, Ana Sârbu, reporter TV8.

Întotdeauna este întuneric, dezastru.  Totul de reparat. Și pereții, și lumina de pus, absolut tot.

Este normal așa ceva? Și mizeria aceasta tot este normal?”

Iar prin subterana, din apropiere de Academia de Științe din Moldova, pe alocuri este greu de traversat”, Ana Sârbu, reporter TV8.

 „Uitați-vă în ce situație sunt scările aici, ce miros extraordinar. Nu se poate de respirat. Dar mai ales noaptea să trecem pe aici și locuim în centrul orașului, uitați-vă.

Complicat că nu este ordine deloc, nu repară la timp și se strică cu totul.

Reparație totală trebuie.

E foarte urât.

Chiar dacă, anterior, autoritățile locale au promis, de nenumărate ori, că pasajele subterane vor fi reparate, totul a rămas doar la nivel de discuții. Așa că, subiectul a fost adus în dezbateri și astăzi, la ședința Primăriei Chișinău. Responsabilii au anunțat că unele pasaje vor fi spălate, altele – reparate parțial, iar pentru asta din bugetul municipal au fost alocate 5 milioane de lei.  Și contractele cu agenții economici din subterane urmează a fi reziliate din cauza că nu mențin ordinea și nu achită chiria.

Noi ne-am axat pe reparația scărilor, restabilirea iluminatului, prioritar vor fi subteranele de pe șoseaua Hâncești, Negruzzi, Ștefan cel Mare la Academia de Științe”, Oleg Caraman, șef Direcția de transport Primăria Chișinău.

Totuși, conform Chișinău Proiect, doar pentru un singur subteran ar fi nevoie de aproape 9 milioane de lei, ca să fie reparat ca la carte. Primarul general interimar a ironizat pe seama acestor estimări.

 Nu vreau cosmos și proiecte de 7,8-9 milioane acolo. Nu vreau granit, marmură albă și nu știu ce. Colegii de la Chișinău Proiect când elaborează niște divize de cheltuieli trebuie să fie mai realiști”, Ruslan Codreanu, primarul general interimar, Primăria Chișinău.

În municipiul Chișinău sunt 20 de pasaje pietonale subterane, dintre care 12 sunt transmise în gestiunea agenților economici. Despre reparația primelor opt treceri a anunțat Silvia Radu, când venise în funcția de primar general interimar. Niciuna din ele nu a mai ajuns să fie modernizată.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine:  Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram