/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ În căutarea coșurilor de gunoi. Un grup de chișinăuieni adună semnături pentru a fi instalate coșuri pentru gunoi

missing
21 martie 2019, ora 19:03

Nu doar lipsa educației e de vină pentru murdăria din parcuri și păduri, dar și lipsa coșurilor de gunoi. De asta ne-am convins și noi, după ce am mers prin câteva spații verzi din Capitală. Și oamenii care se plimbau pe acolo spun că nu au unde să arunce resturile. Pentru a soluționa această problemă, un grup de chișinăuieni adună semnături prin care cer tomberoane de la primăria Capitalei. În replică, purtătorul de cuvânt a precizat că acestea vor fi instalate acolo unde nu sunt, dar deocamdată nu se știe despre ce număr este vorba și unde mai exact vor fi apărea acestea.    

Deși autoritățile capitalei se plâng pe chișinăuieni că aruncă gunoiul la întâmplare, în unele parcuri nu am zărit nicio urnă de gunoi”, Gabriela Cebotar, reporter TV8.

Acest bărbat a ieșit la o plimbare împreună cu băiețelul său, printr-un parc- pădure din sectorul Râșcani. A fost deranjat să constate că nu are unde arunca gunoiul.

Curățenie trebuie să fie peste tot și este foarte plăcut când este frumos fără gunoi. Când poți liniștit să ieși să te odihnești, de aceea trebuie să amenajăm acest parc.

Și în preajma lacului de lângă Porțile Orașului gunoiul înflorește mai ceva ca florile. Cei care au ieșit deja la frigărui au lasat resturile pe unde au apucat. Nici aici însă nu am găsit locuri autorizate pentru a arunca deșeurile.

Deși acest panou îndeamnă trecătorii să arunce gunoiul în urne în acest parc ele pur și simplu nu există”, Gabriela Cebotar, reporter TV8.

Problema constă în ceea că vara mulți oameni fac picnicuri și lasă mult gunoi. Este rău că nimeni nu face ordine, aici nu sunt coșuri de gunoi. Desigur, nimeni nu are grijă.

Pădurile ar trebui să fie dotate cu urne de gunoi pentru ca oamenii să poată păstra ceea ce a mai rămas în Moldova frumusețea, pentru a o putea vedea și a nu fi distrusă.

Am găsit totuși coșuri de gunoi în parcul La Izvor, însă cei care se odihnesc aici nu par să țină cont de ele. Preferă să arunce resturile pe alături.

Eu la ora 7:00 mă duc la antrenament și deja peste tot este împrăștiat gunoi, chiar dacă sunt coșuri de gunoi ele sunt alături.

Cred că sunt vinovați în primul rând oamenii pentru că noi suntem așa o societate chiar dacă este o urnă de gunoi, noi preferăm mai bine să aruncăm de exemplu jos decât să mergem 100 de metri.

Consider că gunoiul este o tragedie națională mai ales prin sate, chiar și prin parcuri, coșuri trebuie să fie.

Pentru a umple spațiile verzi din Capitala cu tomberoane, un grup de chișinăuieni colectează semnături pentru a le prezenta primăriei.

În special gunoiul din pădurea Butoiaș și mai sunt câteva gunoiște improvizate în zonă de exemplu lângă cimitirul Sculeni unde nu este absolut nici un tomberon și oamenii care vin la morminte realmente aruncă gunoiul peste drum”, Elena Neofit, lidera grupului de inițiativă.

Purtătorul de cuvânt al primăriei Chișinău a declarat pentru TV8 că este responsabilitatea intreprinderii Spații Verzi să instaleze noi coșuri pentru gunoi în parcurile- pădure din Capitală.

Unde nu sunt, o să fie instalate pe parcursul anului neapărat. Este prevăzut în planul de activități de la Spații Verzi ca să instaleze”, Vasile Chirilescu, purtător de cuvânt, Primăria Chișinău.

Deocamdată, Spațiile Verzi urmează să stabilească unde vor fi instalate acestea, în funcție de fluxul de oameni și de murdăria lăsată.

 

Reporter: Gabriela Cebotar

Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram