30 iunie, un nou termen pentru Brexit
Externe 20 martie 2019, 21:00 | 1655

30 iunie ar putea fi ziua, în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

30 iunie ar putea fi ziua, în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. După nenumărate negocieri în Parlamentul de la Londra și tot atâtea eșecuri, premierul britanic Theresa May a expediat o solicitare oficială preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk. În mesaj se cere prelungirea negocierilor și amânarea Brexitului. De partea cealaltă, oficialii UE sunt extrem de rezervați. 

Anunțul despre solicitarea amânării Brexitului a fost făcut de Theresa May, prezentă astăzi în Parlament.

Theresa May a precizat că va încerca, din nou, să obțină votul deputaților pentru acordul negociat deja cu UE, dar a atenționat că, dacă acesta va fi respins pentru a treia oară, Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană fără vreun acord prestabilit. O a doua amânare a Brexitului este puțin probabilă, a subliniat premierul britanic.

Amânarea, chiar și de scurtă durată, nu este privită însă cu ochi buni la Bruxelles.

Amânarea Brexitului va fi discutată la summitul UE, care începe mâine și va trebui să primească undă verde din partea tuturor țărilor membre. Presa scrie însă că Franţa şi Italia ar putea refuza cererea Londrei, dacă nu vor fi oferite garanţii că ieşirea din blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat, pe baza unui acord. Marea Britanie urma să se retragă din Uniunea Europeană pe 29 martie curent. 

Opinia ta contează. Comentează!