Contestația lui Platon, examinată
Politic 19 martie 2019, 20:39 | 1511

După mai multe amânări în procesul în care afaceristul Veaceslav Platon cere Comisiei Electorale Centrale recunoașterea finanțării ilegale a Partidului Democrat în campania electorală din 2014, contestația sa a fost examinată la sfârşitul săptămânii trecute.

După mai multe amânări în procesul în care afaceristul Veaceslav Platon cere Comisiei Electorale Centrale recunoașterea finanțării ilegale a Partidului Democrat în campania electorală din 2014, contestația sa a fost examinată la sfârşitul săptămânii trecute. A fost finalizată și cercetarea judecătorească, iar părțile în dosar și-au spus „ultimul cuvânt”. Ședința a fost întreruptă până pe 21 martie, când va fi pronunțată hotărârea.

În timpul ședinței, avocatul lui Veaceslav Platon a spus că Partidul Democrat se află la putere contrar legii, deoarece a beneficiat de bani sustrași din sistemul bancar. Jurnal TV a dezvăluit într-o investigație că, în 2014, primarul de Orhei, Ilan Șor, a sponsorizat două concerte electorale ale PD-ului, iar informația nu se regăsește în rapoartele financiare ale partidului. Reprezentantul Comisiei Electorale Centrale a refuzat să facă declarații.

Avocatul lui Platon susține că în proces au fost prezentate probe suficiente, prin care se demonstrează finanțarea PD-ului de către Ilan Șor.

La proces, reprezentantul CEC a declarat că în această privință ar trebui să intervină Ministerul de Interne și Procuratura Anticorupție, dar avocatul a remarcat că respectivele structuri nu întreprind nimic, deși dispun de pârghiile necesare încă din 2015. Potrivit lui Bodnariuc, Comisia Electorală Centrală a apelat la Procuratura Anticorupție încă vara trecută ca să fie verificate rulajele bancare. Atunci, Procuratura i-a transmis CEC-ului că au fost inițiate comisii rogatorii în alte țări. Până în prezent, niciun rezultat.

În 2014, înainte de alegerile parlamentare, PD a organizat un concert care a durat două zile - pe 26 și 27 noiembrie. Atunci, pentru fanii PD a cântat Toto Cutugno, iar din Rusia au venit Maxim Galkin, Laima Vaikule și Andrei Malahov. Anume prezența acestor patru ar fi fost asigurată de Șor. Despre asta a vorbit unul dintre avocații lui Platon, Ion Crețu, care a obținut din surse, ale căror identitate vrea s-o protejeze, extrasele din conturile firmelor implicate în frauda bancară din 2014. Rulajele arată că Banca Socială și Unibank au eliberat două credite neperformante pe contul unei firme a lui Șor, care ulterior, prin companii offshore, a finanțat deplasarea și prestația artiștilor străini. În rapoartele financiare ale PD-ului nu se regăsesc însă aceste cheltuieli. Purtătorul de cuvânt al PD a calificat anterior acțiunile avocaților lui Platon drept o încercare de a-și apăra clientul, iar cel al Partidului Șor a refuzat să ofere un comentariu. Ofiţerul de presă al Procuraturii Anticorupție ne-a spus că instituţia nu comentează acuzațiile pentru a evita interpretările distorsionate, cu atât mai mult cele cu tentă politică. Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a spus acelaşi lucru. 

Opinia ta contează. Comentează!