/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Cele mai frecvente cazuri de corupție au fost constatate în instituțiile Ministerului Sănătăţii. Ce spun oamenii

missing
07 martie 2019, ora 18:47

Potrivit raportului de activitate al CNA, dacă în instituțiile Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale au fost înregistrate 61 de cazuri, atunci în cele care țin de Ministerul Educației de 2,5 ori mai puțin. De asemenea, la Agenția Servicii Publice au avut loc 20 de cazuri, iar la ANSA – 6. Și trecătorii susțin că sfera medicală și a educației sunt cele mai corupte. Totuși, ar mai adăuga la această listă și alte domenii.

„Instituțiile medicale. În mare parte fără ca să dai un ban în plus, adeseori nu au o atitudine corespunzătoare față de tine”.

„Posibil, Ministerul Sănătății. De ce? Poate pentru că nu vei merge în vreun spital fără ca să nu trebuiască să dai cuiva bani în mână”.

„De exemplu, profesoara noastră ne-a preîntâmpinat fără plicuri, fără nimic, dar din mămică în mămică se aude că sunt cazuri”.

„Situația s-a ameliorat cu mult în țară, în comparație cu ultimii ani. Aș spune că medicina rămâne partea slabă”.

„CEC, toate instituțiile care au putere, poliția”.

Oamenii dau vina pe salariile mici și spun că pentru a opri corupția moldovenii nu trebuie să dea mită.

„Care este rădăcina corupției…sunt salariile destul de mici pe care le au medicii sau învățătorii în țara noastră. Este un pas nevoit aș zice. Conducătorii de stat să mărească salariile, să le îmbunătățească condițiile de trai. Noi ca cetățeni să nu oferim mită”.

„Dacă ar avea un salariu demn de trai să poată trăi și oleacă de control, că dacă va fi corupt va fi alungat de la lucru, ap nu ar face”.

„S-a instituit o tradiție foarte de demult când se aducea pe sub masă câte o sticlă de coniac și ciocolate, asta s-a instituit din Uniunea Sovietică”.

De cealaltă parte, experții anticorupție vin cu recomandări și pentru activitatea CNA, cum ar fi să combată și corupția mare.

Trebuie să se intensifice eforturile de a veni cu niște politici anticorupție, care ar fi mult mai eficiente în a preveni și anticipa fenomenul în domeniu”, Mariana Kalughin, expert anticorupție.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății nu ne-a oferit, deocamdată, o reacție. Potrivit Centrului Național Anticorupție, pe parcursul anului 2018, pentru acte de corupție au fost cercetați penal 71 de funcționari din domeniul educației, 40 din domeniul sănătății și 29 inspectori de poliție. În total, anul trecut, ofiţerii CNA au depistat 779 de infracţiuni, dintre care 659 au fost intentate pentru fapte de corupție.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram