/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

/GRAFIC/ A rămas la coadă. Pe ce loc s-a plasat Moldova în clasamentul Indicele statului de drept 2019

missing
05 martie 2019, ora 18:15

Moldova s-a clasat pe locul 9 din 13 țări din Europa de Est și din regiunea Asiei Centrale. De asemenea, el a luat 11 din 30 dintre țările cu venituri medii și mici.

Primele țări în clasament sunt: Danemarca, Norvegia și Finlanda; iar ultimele trei sunt Republica Democratică Congo (124), Cambodgia (125) și Venezuela (126).

La nivel global, noile scoruri ale indicelui WJP privind legea statului de drept arată că mai multe țări au înregistrat un declin decât îmbunătățiri privind performanța generală a statului de drept. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, avem o scădere a supremației legii în întreaga lume. Încă un semn care sugerează creșterea autoritarismului, este scorul înregistrat la „Constrângeri asupra puterilor guvernamentale” care a scăzut în mai multe țări decât oricare alt factor din întreaga lume în ultimul an (61 țări a scăzut, 23 a rămas aceleași, 29 s-a îmbunătățit).

Proiectul World Justice (WJP) a lansat Law Index 2019, o evaluare a respectării supremației legii în întreaga lume, bazată pe sondaje în peste 120.000 de gospodării și pe 3.800 de expertize din 126 de țări. Dispunând de date actuale, originale, WJP măsoară performanța statului de drept al țării în baza a 44 de factori, printre care: constrângeri asupra puterilor guvernamentale, lipsa corupției, guvernarea deschisă, drepturile fundamentale, ordinea și securitatea, executarea reglementărilor, justiția civilă și justiția penală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram