Scrutin „Incorect și parțial liber”
Politic 26 februarie 2019, 20:03 | 2284

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte susține că scrutinul de duminică a fost „incorect și parțial liber”. Membrii entității, din care fac parte aproape 40 de ONG-uri, au evidențiat o serie de abateri, cum ar fi: modificarea regulilor de joc în ajunul alegerilor, utilizarea resurselor administrative, coruperea votanților, limitarea dreptului la vot și de a depune contestații în cazul moldovenilor aflați peste hotare. Printre nereguli se mai numără: soluționarea neuniformă a litigiilor, existența erorilor în Registrul de Stat al Alegătorilor și în listele electorale, dar și intimidarea observatorilor, a candidaților și a votanților.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a analizat perioada preelectorală, campania electorală, precum și ziua alegerilor.

În anul electoral 2018 au fost aduse mai multe modificări cadrului legal cu privire la alegeri și referendum, contrar bunelor practici în materie electorală, a subliniat directorul Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan.

Cetățenilor moldoveni aflați în străinătate le-a fost îngrădit dreptul la vot, a menționat directoarea de program de la Centrul de Resurse Juridice Sorina Macrinici.

Mai multe instituții de presă au reflectat campania într-o manieră părtinitoare, tratând inegal și discriminatoriu concurenții electorali, a spus directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte au vorbit și despre deficiențele și erorile din Registrul de Stat al Alegătorilor și din listele electorale, despre cazurile de migrație artificială a votanților dintr-o circumscripție uninominală în altă, precum și despre intimidarea observatorilor, concurenților electorali și alegătorilor. Ei au mai remarcat că în listele de candidați, majoritatea femeilor și tinerii au fost plasați pe locurile mai puțin eligibile. Totodată, au fost semnalate numeroase cazuri de corupere a alegătorilor și de utilizare a resurselor administrative de către partidele care sunt reprezentate în structurile elective atât în perioada preelectorală, pe parcursul campaniei, dar și în ziua alegerilor. 

Opinia ta contează. Comentează!