Peste o mie de incidente la alegeri
Politic 25 februarie 2019, 20:30 | 1564

Morți incluşi în liste de alegători, oameni înregistrați în locuinţe străine, fotografierea buletinelor de vot și transportarea organizată la unele secţii de votare. Acestea au fost cele mai frecvente abateri înregistrate ieri de către observatorii Asociaţiei Promo-LEX. Totodată echipa de monitorizare a scrutinului a constatat că mai multe procese-verbale au fost întocmite greșit.

Misiunea de Observare a Asociaţiei Promo-LEX a înregistrat peste o mie de incidente la alegerile de duminică.

Pe rețelele de socializare şi în mass-media au fost făcute publice mai multe filmulețe în care se văd grupuri de oameni aduși organizat, cu autocarele sau microbuzele, din regiunea transnistreană. Astfel de situaţii au existat în câteva localităţi de pe malul drept al Nistrului, printre care raioanele Ștefan Vodă, Rezina, Șoldănești, Criuleni și Anenii Noi.

Unii alegători au recunoscut pentru Jurnal TV, dar şi pentru reporterii de la alte instituţii de presă, că au primit bani în schimbul unui vot pentru un anumit concurent electoral. Astfel de abateri a înregistrat și echipa de monitorizare a Asociației Promo-LEX. Alte incidente frecvente menționate de observatori sunt: ruperea sau absența sigiliilor pe urnele de vot, deteriorarea buletinelor electorale, dar și votarea în grup, câte doi sau chiar mai mulţi oameni. Totodată, s-a făcut agitație electorală, dar și şi așa-numitul „PR negru” în secțiile de votare. Un alt incident constă în întreruperea filmării procesului de votare și a numărării buletinelor de vot. Observatorii Promo-LEX au găsit și mai multe greșeli în procesele-verbale întocmite după numărarea voturilor.

Numărul neregulilor depistate la alegerile parlamentare de duminică a fost de peste două ori mai mare față de cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din 2016, a mai spus directorul de program al Asociației Promo-LEX Pavel Postica.

Opinia ta contează. Comentează!