Cetățeni cu drepturi expirate
Politic 24 februarie 2019, 20:37 | 2115

Inovația introdusă de autorități la aceste alegeri, de a nu le mai permite celor de peste hotare să voteze cu pașapoartele expirate, generează o sumedenie de obiecții. Mai mulți alegători și-au manifestat indignarea pe rețelele de socializare, plasând imagini de la secții de votare, în care le-au fost respinse contestațiile.

Aceste imagini sunt de la o secție de votare din Marea Britanie. Din Northampton.

Autoritățile electorale de la fața locului ar fi refuzat să recepționeze contestațiile. Ba chiar ar fi sugerat că acestea nu vor ajunge la destinație.

Un video la același subiect a fost plasat pe internet din orașul italian Milano, unde președintele biroului electoral a refuzat să ia în primire contestațiile.

La alegerile parlamentare din 2010 și 2014, și la scrutinul prezidențial din 2016, Comisia Electorală Centrală a permis cetățenilor moldoveni din străinătate să voteze în baza actelor expirate. Pentru asta, instituția a adoptat hotărâri speciale, prin care instituia excepție în normele Codului Electoral. Această practică a fost autorizată printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție în 2014. Pentru alegerile de astăzi, însă, CEC nu a adoptat o asemenea decizie, iar Curtea Constituțională, completată recent cu reprezentanții Partidului Democrat, a respins o sesizare făcută de către avocatul poporului.

Opinia ta contează. Comentează!