„Afacerea” care aducea venituri de circa 10.000 de lei pe zi, dată peste cap de oamenii legii. Nouă persoane, reținute pentru comercializare de droguri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 10.000 de lei pe zi. Acesta era câștigul membrilor unui grup criminal organizat, specializat în  circulația ilegală a drogurilor etnobotanice.  Conform rolurilor determinate în cadrul grupului, unii membri primeau substanțele etnobotanice în cantități mai mari,  alții le repartizau și împachetau în cantități mai mici în pachete de tip zip-lock cu greutatea între 3-5 grame, ulterior distribuite pentru realizare dealerilor stradali. Aceștia, aflându-se în diferite locuri publice, preponderent în apropierea instituțiilor de învățământ, din Chișinău și alte raioane ale țării, zilnic înstrăinau consumatorilor, preponderent adolescenților, 100 pachete zilnic, la un preț de 100 lei per pachet.

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și Inspectoratului Național de Investigații al IGP au documentat activitatea membrilor grupului pe parcursul a trei luni. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale întreprinse, s-a constatat că, membrii grupării, împărțind bine rolurile între ei, au creat o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a produselor etnobotanice, în proporții deosebit de mari atât în raza municipiului Chișinău, cât și în alte localități ale Republicii Moldova. 

În rezultat, au fost identificați 11 membri ai grupului, cu vârsta cuprinsă între 20-55 ani, 9 dintre ei  anterior judecați pe infracțiuni similare, care acționau sub conducerea liderului grupului, care de rând cu un alt membru al grupării, este deținut în unul din penitenciarele din Republica Moldova.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate 15 percheziții atât la domiciliile și mijloacele de transport a membrilor grupului cât și în incinta a două instituții penitenciare. În urma perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat circa 300.000 lei, obținute în urma practicării activității ilegale, produse etnobotanice împachetate în diferite cantități pentru realizate cu o greutate totală de peste 3 kg, telefoane mobile, cartele SIM, calculatoare și două automobilele utilizate în activitatea criminală, notițe și carnete cu înscrisuri de ciornă ce reflectă evidența realizării produselor etnobotanice. 

Tot în cadrul cauzei penale au fost efectuate și alte acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, cum ar fi: investigații sub acoperire, achiziții de control, documentarea cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne, urmărirea vizuală, interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice.

Astfel, la 6 februarie au fost reținute 9 persoane, activitățile de identificare a celorlalți membri fiind în plină desfășurare. De asemenea, se desfășoară investigații financiare paralele, în scopul identificării și sechestrării bunurilor obținuți pe cale criminală. 

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 de ani. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...