Promit sporuri în plină campanie
Politic 30 ianuarie 2019, 20:26 | 2185

În plină campanie electorală, Guvernul se lansează în promisiunea de a da sporuri salariale pentru 1.200 de oameni cu funcții de conducere din cadrul instituțiilor de învățământ, pentru deținerea gradului managerial. Hotărârea a fost aprobată la ședința de azi a executivului. Pe de altă parte, mai multe cadre didactice s-au plâns anterior că ridică o leafă mai mică în urma aplicării noului sistem de salarizare.

Potrivit hotărârii, adaosul pentru gradul al doilea managerial ar urma să constituie 300 de lei, pentru gradul întâi - 600 lei, iar pentru cel superior - o mie de lei. Costul implementării proiectului pentru acest an, în instituțiile de învățământ finanțate din buget, este de 20,2 milioane de lei. Modificările i-ar viza și pe angajații din instituțiile aflate la autogestiune. Implementarea acestei măsuri pentru 140 de conducători din învățământul profesional-tehnic va costa aproximativ 2,5 milioane de lei. În același timp, directorul educativ al Liceului „Gheorghe Asachi” din orașul Ungheni, Maria Buruiană, care deține gradul întâi managerial, s-a pomenit cu leafa micșorată după aplicarea noului sistem de salarizare, scrie ziarul „Expresul”.

... a declarat Maria Buruiană pentru presa locală. În aceeași situație s-a pomenit și directoarea Școlii Primare „Spiridon Vangheli” din orașul Ungheni, Anastasia Alexa. Profesoara susține că a pierdut 1.142 de lei. Și ea deține gradul întâi managerial.

Pe de altă parte, Pavel Filip a dat vina pe alții. El a declarat că profesorii nu ar avea răbdare și nu ar caută soluții pentru rezolvarea problemei, ci ar face declarații politice.

Amintim că bugetul de stat pentru 2019, votat în lectură finală la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, prevede însă un deficit de 5,5 miliarde de lei, care ar urma să fie acoperit atât din surse externe, cât și din cele interne. Asta în timp ce asistența macrofinanciară europeană a fost sistată.

Opinia ta contează. Comentează!