Ştiri

Sursa imaginii: chisinau.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

29 Ian. 2019 / 11:29

Chişinăul va avea, în premieră, un Plan de Mobilitate Urbană

Planul de Mobilitate Urbană este un document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere şi pietonale, transportului public şi privat, organizarea parcărilor, crearea infrastructurii pentru biciclete, se arată într-un comunicat de presă emis de municipalitate.

„Chişinăul nu se poate dezvolta fără o planificare strategică şi durabilă ţinând cont de realităţile urbane şi de nevoile cetăţenilor. Planul de mobilitate urbană ne va ajuta să investim eficient banii publici pentru îmbunătăţirea sistemului de transport în oraş, astfel încât oamenii să aibă acces egal la transport, fie public, privat, şi deplasarea în oraş să fie accesibilă, confortabilă şi sigură”, a declarat Ruslan Codreanu, primar general interimar al mun. Chişinău.
 
Lipsa unei reţele dezvoltate de transport public, precum şi a soluţiilor alternative de mobilitate (piste pentru ciclişti, infrastructură pietonală) determină oamenii să utilizeze tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraş. În anul 2017 în municipiul Chişinău erau înregistrate 281.349 de autovehicule dintre care 198.735 de autoturisme private, cu 30% mai mult decât în 2009, potrivit datelor Registru din 2017.
 
„Chişinăul suferă de ambuteiaje cronice, infrastructura rutieră este suprasolicitată, spaţiile publice şi trotuarele degradează din cauza parcărilor ilegale, iar nivelul de poluare a aerului creşte constant. Este necesară regândirea reţelei de transport astfel încât să putem oferi chişinăuienilor alternative sigure şi confortabile de deplasare, fie cu transportul public, privat, bicicleta sau mersul pe jos”, spune Inga Podoroghin, specialistă programe de mediu şi energie, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. 
 
PNUD Moldova oferă expertiză primăriei în elaborarea unui Plan de Mobilitate Urbană care va oferi soluţii pentru dezvoltarea echilibrată a transportului urban şi va promova modele durabile de mobilitate, care vor genera beneficii economice şi de mediu.
 
În procesul de elaborare a planului, chişinăuienii vor fi invitaţi la discuţii publice pe subiecte de dezvoltare urbană, precum: transportul public şi cel privat, organizarea parcărilor, infrastructura rutieră, pietonală şi pentru biciclete, starea spaţiilor publice urbane, accesibilitatea şi securitatea urbană. Prima sesiune de discuţii publice va avea loc miercuri, 30 ianuarie, în cadrul Atelierului de planificare urbană.

La elaborarea documentului va lucra o echipă de experţi internaţionali şi naţionali. Documentul va fi dezvoltat în cooperare cu Institutul municipal de proiectări „Chişinău proiect” şi compania germană A+S Transproiect.
 
Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, implementat în perioada 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Comentarii