Ştiri

Sursa imaginii: cana2.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

25 Ian. 2019 / 21:03

Astăzi a fost lansată campania de informare împotriva cancerului de col uterin

În fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile, alta pierde lupta cu boala. Autorităţile atenţionează că mai mult de jumătate dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată testul de depistare a cancerului de col. Pentru a preveni îmbolnăvirea, autorităţile au lansat o campanie de informare, relatează Mesager.

Eudochia Soltan are 55 de ani. Femeia spune că face regulat testul de depistare a cancerului de col uterin, chiar dacă nu a depistat simptome neobişnuite.

„Trebuie să ne consultăm mai des, analizele cât mai des să dăm, la medic să ne adresăm mai des”, a declarat locuitoarea satului Măgdăceşti, Eudochia Soltan.

Şi Eugenia Stan face regulat analizele. Ea spune că îşi informează cele două fiice despre riscurile bolii şi importanţa testului Papanicolau.
„În casă avem fete, le pregătim de mici, aşa test este necesar pentru toate femeile de toate vârstele, măcar la doi ani”, a declarat Eudochia Soltan.
Femeile după 40 de ani este necesar odată la doi ani să facă testul Papa Nicolau pentru depistarea celulelor canceroase.

Autorităţile spun însă că mai mult de jumătate dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată testul de depistare a cancerului de col uterin.
„Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin,cu mai multe sesiuni de informare de conştientizarea populaţie,cu promovarea testului Babeş Papanicolau, cu promovarea vaccinărilor HPV împotriva acestei forme de cancer”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gâlcă.

Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au lansat o campanie de informare în satul Măgdăceşti, din Criuleni.

„Este important ca oamenii să cunoască riscurile şi să asigurăm pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative. Prin testul Papanicolau, se poate reduce semnificativ rata de mortalitate prin această boală”, a declarat reprezentantul fondului ONU pentru populaţie în Moldova.

Directorul Centrului de Sănătate din localitate spune că în timpul Campaniei „Un doctor pentru tine” aproape o mie de femei din Măgdăceşti au făcut analizele.

„Dintre care la 7 femei s-au depistat stadii precanceroase, au fost trimise la medicul ginecolog şi practic le-a fost salvată viaţa”, a declarat directorul Centrului de sănătate Măgdăceşti, Lidia Goluba.

Doctorii le recomandă tuturor femeilor între 25 şi 62 de ani să facă un test Papanicolau cel puţin o dată la trei ani. Testul Papanicolau este în prezent cea mai rapidă şi sigură metodă de identificare a celulelor canceroase şi precanceroase. Investigaţia poate fi făcută gratis chiar şi în lipsa poliţei de asigurare medicală.

Comentarii