/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Începe campania electorală! Candidații au primit undă verde pentru a face agitație electorală

missing
25 ianuarie 2019, ora 18:14

Primele cereri din partea partidelor au ajuns la CEC pe 26 decembrie, iar ieri a fost ultima zi când organul electoral a primit dosarele candidaților. Conform tragerilor la sorți, primul pe buletinul de vot, pentru circumscripția națională, va fi Partidul Democrat, pe locul doi este blocul „ACUM DA PAS”, pe trei este Partidul Comuniștilor, pe locul patru – Partidul Socialiștilor, urmat de Partidul Șor, de Partidul Mișcarea Populară Antimafie și de Partidul Nostru. Pe locul opt este Partidul Național Liberal, iar pe nouă – Partidul „Voința Poporului”. Alte șase formațiuni vor afla dacă au fost admiși în cursă în cel mult o săptămână.

CIRCUMSCRIPȚIA NAȚIONALĂ

1. PDM
2. ACUM DA PAS
3. PCRM
4. PSRM
5. PP ȘOR
6. MIȘCAREA ANTIMAFIE
7. PN
8. PNL
9. PARTIDUL VOINȚA POPORULUI

Totodată, datele momentului arată că pe cele 51 de circumscripții uninominale vor concura 246 de candidați, înregistrați oficial până acum. Majoritatea au fost propuși de partide și doar 25 sunt independenți. Dosarele altor 107 de pretendenți încă se află în examinare.

LISTA CIRCUMSCRIPȚIILOR UNINOMINALE

  • 51 de circumscripții
  • 246 candidați înregistrați

În ziua scrutinului va avea loc și un referendum. Vom fi întrebați dacă vrem să fie redus numărul de deputați de la 101 la 61 și dacă vrem să avem posibilitatea să le retragem mandatul. Partidul Democrat, inițiatorul plebiscitului, deja a început promovarea referendumului, instalând mai multe panouri prin oraș, iar Partidul Comuniștilor va îndemna oamenii să voteze contra. Și alte patru partide s-au înscris că facă agitație fie în favoarea sau împotriva referendumului. Zilele ce urmează CEC se va expune și în privința acestora.

REFERENDUM CONSULTATIV

1. PDM – „PENTRU”
2. PCRM – „CONTRA”

În total, fiecare alegător va primi, când va intra în cabină, câte patru buletine de vot. În Republică, autoritățile au decis să organizeze peste 2000 de secții de vot, iar în străinătate vor fi deschise 125 de secții, cu 25 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016.

SECȚII DE VOT

  • ÎN ȚARĂ – 2018
  • ÎN AFARA ȚĂRII – 125

Până acum, CEC-ul a acreditat circa 1000 de observatori naţionali și 200 internaționali. Cereri mai pot fi primite cu o săptămână până la alegeri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram