Diaspora, vitregită în alegeri
Politic 23 ianuarie 2019, 19:41 | 2138

Blocul ACUM Platforma DA şi PAS a acționat Comisia Electorală Centrală în judecată şi cere anularea unei hotărâri a acesteia, prin care a stabilit amplasarea secţiilor de votare în străinătate. Anunţul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit opoziției, puterea comite abuzuri enorme în raport cu cetăţenii din diaspora şi le creează impedimente pentru a-şi exercita dreptul de vot. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, nu a comentat, deocamdată.

Copreşedinta blocului ACUM Platforma DA şi PAS, Maia Sandu, a precizat că CEC-ul a neglijat două prevederi clare ale Codului Electoral la stabilirea secţiilor de votare peste hotare trebuie să se ţină cont de prezenţa la vot la ultimele alegeri, dar şi de rezultatele înregistrării prealabile. Maia Sandu spune că guvernarea a făcut abstracţie de ambele prevederi.

Maia Sandu a făcut trimitere la alegerile prezidenţiale din 2016, când în 18 oraşe de peste hotare s-au terminat buletinele de vot. Chiar şi aşa, nicio secţie suplimentară NU a fost deschisă în oraşele respective.

Potrivit Maii Sandu, în cazul secţiilor de votare din Italia s-a încălcat şi prevederea Codului Electoral, care spune că trebuie luate în calcul şi informaţiile oficiale prezentate de statele, în care cetăţenii noştri îşi au reşedinţa.

Un alt abuz major este lipsirea cetăţenilor din diaspora de dreptul de a vota pe motiv că au paşapoarte expirate, afirmă Maia Sandu.

Activistul civic Dumitru Alaiba spune că în circumscripţia SUA-Canada, unde s-a lansat în cursă, au fost înregistrați prealabil aproape 3000 de cetăţeni moldoveni. Alaiba afirmă că locaţia în care s-au deschis secţii de votare ridică mari suspiciuni că guvernarea joacă în aceeaşi echipă cu un anumit candidat electoral, pentru a-l ajuta să câştige voturi în plus.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, nu a fost de găsit să dea o replică. A fost inabordabil și șeful serviciului de presă al instituției. Situaţia descrisă de către politicieni în cadrul conferinței de presă se atestă şi în oraşele din Europa, unde au fost deschise câteva secţii de vot suplimentare... doar că nu acolo, unde era nevoie. Una dintre secțiile care a rămas rapid fără buletine de vot la alegerile din 2016 a fost cea din capitala Irlandei, Dublin, care este, după Londra, orașul cu cele mai multe înregistrări prealabile pe site-ul CEC. Cu toate acestea, autorităţile nu au deschis o secție suplimentară în capitala Irlandei, ci tocmai la Tralee, la capătul opus al țării. Și mai ciudat este că, potrivit site-ului CEC, niciun moldovean nu s-a înregistrat în acest oraș, care se află la peste 320 de kilometri de Dublin, iar anume în zona Dublin locuiesc 85% din moldovenii din Irlanda. Nici la Londra sau Paris, unde la alegerile din 2016 s-au format cozi interminabile, nu vor fi deschise secţii suplimentare. În schimb, patru secţii noi vor fi deschise în Italia... doar că în zone, în care nu s-a înregistrat nimeni sau există comunități foarte mici de moldoveni. De pildă, în oraşul Palermo din Sicilia nu s-a înregistrat niciun cetăţean moldovean.

Opinia ta contează. Comentează!