Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com: Nicolae Roibu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

23 Ian. 2019 / 19:24

Distincţii de stat din România pentru personalităţi marcante din Moldova

Criticul literar Ana Bantoş şi fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, au fost decoraţi de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Ei au fost apreciaţi pentru promovarea culturii, consolidarea relaţiilor moldo-române şi promovarea valorilor europene. Distincţiile le-au fost înmânate de către ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, relatează Mesager.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor. El a fost apreciat pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre România şi Moldova.

„Sper că prin activitatea mea am contribuit la consolidarea relaţiilor bilaterale moldo-române şi în acelaşi timp am reuşit să promovez şi să consolidez mişcarea în direcţia europeană”, a declarat Gheorghe Bălan.

Criticul şi istoricul literar, Ana Bantoş, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer Categoria A „Literatura”, pentru promovarea valorilor româneşti.  

„Această distincţie pentru mine înseamnă foarte mult. Am primit-o cu mândrie şi cu umilinţă. Sunt foarte fericită că activitatea mea a fost atât de înalt apreciată”, a menţionat Ana Bantoş. 

„Ana Bantoş este un valoros critic şi istoric literar, care este interesată de fenomenul literar din Republica Moldova în corelaţia cu fenomenul general literar românesc”, susţine Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Oficialii români au menţionat că Ana Bantoş şi Gheorghe Bălan au contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor moldo-române.

„Prin actele, faptele şi acţiunile lor au contribuit la consolidarea legăturilor dintre România şi Republica Moldova. A fost o mare cinste şi o mare onoare pentru mine ca în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, să înmânez două înalte distincţii de stat”, a precizat ambasadorul Daniel Ioniţă.

Evenimentul s-a desfăşurat în contextul Centenarului Unirii şi cu ocazia celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Şi anul trecut preşedintele Klaus Iohannis a acordat mai multe distincţii personalităţilor marcante din Moldova.

Comentarii