Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

17 Ian. 2019 / 18:39

Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală va fi modernizată

Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală va fi modernizată. Asta după ce patru tinere arhitecte împreună cu Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor au elaborat un concept în acest sens. Astfel, în scurt timp, oaspeţii şi locuitorii din ţară se vor bucura de havuzuri, bănci noi şi iluminare artistică, la fel ca în marile oraşe europene, relatează Mesager.

Construită în 1818, Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” este cel mai vechi parc conceput şi amenajat în manieră clasică din Chişinău. După două decenii, un grup de tineri arhitecţi şi-a propus să vină cu un proiect de renovare a zonei. Astfel, urmează a fi amenajate două havuzuri noi, va fi schimbat pavajul, băncile şi sistemul de iluminat.
 
„În 2018 parcul Ştefan cel Mare a împlini 200 de ani. Şi pentru aceasta a trecut foarte mult timp, au apărut schimbări. Noi vrem să acordăm o atenţie Grădinii Publice pentru că ea este centrul capitalei”, a declarat arhitectul Natalia Vintilova.
 
„Atunci când am realizat schema proiectului ne-am propus să nu distrugem zona şi am consultat documente istorice. În acelaşi timp, la intrarea în parc, din bulevardul Ştefan cel Mare va fi amenajată o scenă pentru organizarea evenimentelor”, a menţionat arhitectul Marina Turuta.
 
„Havuzul principal va fi iluminat, de asemenea propunem în proiect şi instalare a havuzurilor uscate la suprafaţă, care la fel vor fi iluminate artistic. Ne dorim ca în acest parc să fie montate şi bănci moderne”, a precizat arhitectul Elena Ţânţari.
 
 
Totodată, studentele au inclus în proiect restaurarea gardului şi a felinarelor. Ele mai propun un concept de iluminat artistic nocturn pentru alea clasicilor.
 
„Ne dorim să evidenţiem alea clasicilor şi i-am acordat o atenţie sporită. Pe lângă proiectul de iluminare, va fi extinsă această aleea, unde în viitor vor fi edificate busturile mai multor personalităţi culturale”, a precizat arhitectul Irina Siomina.
 
„Spaţiul verde se măreşte de la 42 mii metri pătraţi până la 47 mii metri pătraţi din contul unor alei pietonale. Îmi doresc să punem în evidenţă clasicii literaturii române şi în perioada nocturnă. Sper că ceea ce am fixat ca obiectiv să se realizeze până la începutul lunii mai 2019”, a menţionat directorul AIRM, Ion Ştefăniţă.
 
Locuitorii capitalei spun că parcul Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” este un spaţiu vizitat nu doar de moldoveni, dar şi de turişti şi într-adevăr necesită modernizare.
 
„Majoritatea turiştilor vin pe aici şi totuşi dă o ambianţă mai bună şi o părere mai bună despre Moldova”, „Este o idee foarte bună, deoarece toţi copii se vor juca, maturii vor avea unde se odihni”, „Am crescut în acest parc. Dacă acest parc va fi reparat ar fi super”, „Cred că mai este de lucrat, mai este şi drumul de făcut şi nişte scaune şi havuzul până la urmă”, au declarat oamenii.
 

Comentarii