/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Cum votăm pe 24 februarie? Mai mulți cetățeni spun că nu știu cum vor vota la următoarele alegeri parlamentare

missing
16 ianuarie 2019, ora 18:24

„ – Dumneavoastră cunoașteți pe ce circumscripție veți vota și cine sunt candidații? – Nu, deocamdată nu știu”.

„Cum se va vota, ce este votul mixt? – Nu știu, Nu știu. Nu sunt la curent, zău. Dar în ce circumscripție sunteți și cine sunt candidații? – Eu sunt de la raionul Florești, nu de aici. – Păi și acolo tot aveți o circumscripție, nu v-ați informat?”

„În două circumscripții se vor desfășura alegerile parlamentare și fiecare circumscripție își are candidații săi”.

„- Nu. Nu cunosc nici nu știu câte buletine o să fie acolo, vreo 4-5-6. Nu știu. Nu știu. Dumneavoastră în ce circumscripție veți vota? V-ați interesat și cine sunt candidații pe care urmează să…- Nu știu, nu știu care sunt candidații”.

Oamenii nu prea știu nici în ce va consta referendumul, organizat în ziua alegerilor.

„Cunoașteți ce presupune votul mixt? Mixt nu, cinstit nu. Dacă aș ști v-aș răspunde, dar nu știu. – Dar despre referendumul care urmează să aibă loc, ați auzit? – Nu. Ascult radioul, dar încă nu am auzit ceva”.

„Pentru mine alegerile în general prezintă o neclaritate. Eu vreau să mă clarific ce liste vor fi. Cum vom vota eu încă nu am înțeles.- Dar despre referendum, știți că în această zi va avea loc și un referendum? Ieri am auzit despre aceasta în emisiunea Nataliei Morari că vom avea și referendum”.

„Despre referendum ați auzit ceva? – Am auzit. – Ce întrebare se va pune la referendum? – Eu nu am, am auzit, dar nu știu acum ce, nu-s la curent ce întrebare și…mă scuzați”.

Și asta chiar dacă, începând cu luna aprilie, 2018 CEC a dat start unei campanii mobile de informare a populației privind votul mixt, cu suportul partenerilor europeni. În cadrul acesteia au fost lansate filmulețe de informare, dar și întâlniri cu alegătorii.

„Ceea ce înseamnă că 50 de deputați vor fi aleși în baza listelor de partid pe circumscripția Națională, iar 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale. Câte un deputat pentru fiecare circumscripție. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripții dintre care 2, pentru cetătenii din stânga Nistrului. Pentru cetățenii din afara țării. Au fost constituite trei circumscripții uninominale. O circumscripție pentru statele ce se află în ESTE față de Republica Moldova, o circumscripție pentru cele din VEST, și una pentru SUA și Canada”.

Astfel, în ziua votării, fiecare alegător va primi în secția de vot patru buletine de vot. Unul pentru alegerea partidelor, altul pentru candidații din circumscripțiile uninominale, și alte două buletine de vot pentru referendumul consultativ. La referendum, cetățenii vor fi întrebați dacă își doresc reducerea deputaților din Parlament de la 101 la 61 de aleși, și dacă sunt pro sau contra ca poporul să poată revoca ori demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc obligațiile.

Pe teritoriul Republicii Moldova alegătorii vor putea vota cu buletinul de identitate și fișa de însoțire, buletinul de identitate provizoriu, legitimația de serviciu pentru militarii în terme și livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil. Iar persoanele aflate peste hotarele țării vor putea vota doar în baza pașaportului valabil și a livretului de marinar. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina votează.md. Totodată, atât harta circumscripțiilor cât și detaliile despre toți candidații le puteți afla accesând pagina ALEGERI.TV8.MD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram