/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

/VIDEO/ „Ceață” și la Fălești. Alegătorii nu prea cunosc despre candidații pe circumscripția Fălești, dar și nici despre sistemul de vot mixt

missing
16 ianuarie 2019, ora 18:57

Știu că sunt două liste de participanți. Sunt socialiștii … Unul pe liste de partid și unu pe circumscripții. Știți că veți alege candidatul din partea raionului Fălești? De asta nu am știut. Nu am ascultat. Nu ați auzit despre votul mixt? Nu.

– Cam nu prea suntem de acord cu asta.
– De ce?
– Pentru că nu cred în nimeni acum. Să vă spun cinstit, să mă duc la alegeri, eu nu știu pentru cine să votez. Nu am încredere în nimeni.

– Nu știți cum ve-ți vota? Nu știm deocamdată.
– De ce?
– Pentru că nu am acordat atenție. Nu cred în sinceritatea alegerilor noastre.

– Știm că aceștia, după legea nouă, adoptată anul trecut.
– Vor fi candidați care se vor alege pe circumscripții uninominale și alții pe liste de partid.
– Cunoașteți potențialii candidați, aspiranți la fotoliul de deputat din partea raionului Fălești?
– Deocamdată nu prea.

Alegătorii din Fălești nu prea cunosc nici cine sunt candidații care vor să devină deputați pe circumscripția lor.

– Pe acest domn îl cunoașteți dvs?
– Nu.
– Acesta este Oleg Savva, candidat din partea PSRM la funcția de deputat.
– Nu îl cunosc.
– Dar pe acesta îl cunoașteți?
– Îmi pare că da. L-am văzut prin apropiere pe aici, prin apropiere. Este Candidatul partidului Șor pe circumscripția. Da, da da…l-am văzut când am fost, dar nu știam unde.
– Pe acest domn îl cunoașteți?
– Nu.
– Acesta este Valeriu Muduc.
Candidatul PCRM.

Pâna astăzi, s-au înregistrat doi candidați. Urmează a fi prezentate listele de subscripție și actele pentru înregistrare a încă patru grupuri de inițiativă. A fost înregistrată dna Iraida Bânzari din partea Partidului Democrat și Oleg Savva din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova”, Raisa Budu, președinta CECE Fălești

Potrivit președintei Consiliului, urmează a fi prezentate listele de subscripție pentru a fi înregistrat Valeriu Muduc de la comuniști, Alexandru Botnar, propus de Partidul Șor, Alexandru Severin din partea Partidul Nostru si Vasile Tataru, înaintat de blocul Electoral „ACUM”. În urma tragerii la sort, prima în buletinul de vot este democrata Iraida Bânzari, istoric de profesie, care în 2015 a fost aleasa președinte al raionului Fălești.

Din 2007 sunt în politică. În acel an, am fost aleasă vicepreședinte de raion și de atunci sunt în activitatea administrativă. În tinerețe am fost membra a Partidului Comunist și, în continuare, membra a Partidului Democrat”, Iraida Bânzari, candidat PDM

Potrivit declarației de avere, în 2017 ea a obținut venituri de peste 195 de mii de lei, provenite din salariul de președinte al raionului Fălești și 80 de mii de lei din pensie. Bânzari mai deține două terenuri agricole, o casă și un Volkswagen Bora. Concurentul democratei, Oleg Savva de la PSRM este jurist de profesie. În decembrie 2014, a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A participat la războiul din Afganistan și la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl, dar și la conflictul din stânga Nistrului. Conform declarației de avere, în 2017 a obținut venituri de peste 123 de mii de lei, provenite din salariul de deputat și în jur de 64 de mii de lei din plăți compensatorii de la Parlament. Savva deține un teren și o casă de locuit. Socialistul mai deține o firmă ce prestează servicii de taxi. Un alt aspirant la fotoliul de deputat, dar care nu a prezentat încă listele de subscripție, este Alexandru Severin, de la Partidul Nostru, profesor de educație fizică.

Alexandru Severin a decis să intre în politica de la ziua fondării Partidului Nostru, în 2014. Ma mândresc că fac parte dintr-un asemenea partid. Mă aștept în acestă campanie electorală la orice scenariu”, Alexandru Severin, candidat PN.

Un alt candidat cu lista neprezentată este Valeriu Muduc, propus de Partidul Comuniștilor. Acesta este economist de profesie și a deținut funcția de președinte al raionului Fălești în perioada 2011-2015.

– Mi-a rămas o casă batrânească la bunei în sat. Ei au decedat. Mai am un apartament în orașul Fălești.
– Am observat că ați venit cu un automobil. Este al dvs?
– Nu este al fiului. Nu am simțit necesitatea unui automobile, pentru că am avut mereu mașini de serviciu
”, Valeriu Muduc, candidat PCRM

Și Vasile Tataru, candidatul Blocului Electoral „Acum”, se vrea parlamentar. Este un tânar cunoscut de internauti drept Basil Rimidado, profesorul care a criticat sistemul de învățământ, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii ministerului Educației. Atunci, acesta a fost invitat la discuții cu Monica Babuc. Despre candidatul Partidului Sor, Alexandru Botnar, nu prea sunt informații în spatial public. Am reușit, cu greu, să aflăm de la reprezentanții formațiunii în teritoriu că este jurist de profesie și că lucreaza la Primaria orasului Orhei.

– Mulțumesc, noi nu facem publice aceste informații. Eu sunt șefa a unui sector. Mai mult ca atât, președintele Organizației Teritoriale nu este astăzi pe loc.
– Poate îmi oferiți un număr de telefon?
– Dar cui să dau numere de telefon?
– Vrem sa aflam ce studii are, de unde vine?
– Are studii juridice, alt ceva nu pot sa va spun.

Din circumscripția, nr 11, Fălești fac parte 31 de localități, la urne fiind așteptați 65 de mii, 600 de alegători.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram