Trump, cu surprize pentru democrați
Externe 11 ianuarie 2019, 20:50 | 1054

Donald Trump a ameninţat că va decreta starea de urgenţă, pentru a putea finanţa construcţia zidului de la frontiera de sud. Liderul de la Casa Albă a vizitat joi graniţa Statelor Unite cu Mexicul, pentru a evidenţia pericolele reprezentate de traficul de droguri, contrabanda cu oameni şi imigraţia ilegală.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va recurge la prerogative speciale de urgenţă pentru a ocoli votul Congresului, care refuză să aprobe fondurile cerute de şeful statului pentru construirea unui zid împotriva imigraţiei ilegale la frontiera cu Mexicul, relatează mediafax, cu trimitere la Reuters, DPA şi AFP. Trump a lansat acest avertisment joi în cursul unei vizite în oraşul texan McAllen, la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic, sub ochii vigilenţi ai ofiţerilor de frontieră americani, veniţi la lucru deşi nu mai sunt plătiţi din cauza blocajului guvernamental creat de disputa dintre preşedinte şi Congres.

Şeful statului a explicat că avocaţii săi i-au spus că are dreptul să recurgă la prerogativa declarării unei urgenţe naţionale pentru a-şi finanţa zidul. "Am dreptul absolut de a declara urgenţă naţională. Nu sunt gata să fac acest lucru, dar dacă va trebui o voi face", a afirmat Trump în faţa presei la Casa Albă. Trump insistă ca legea bugetului să cuprindă şi 5,7 miliarde de dolari pentru un zid-barieră la graniţa cu Mexicului, una din cele mai vechi promisiuni ale sale de campanie, dar căreia democraţii din Congres i se opun. Confruntarea a dus la paralizarea a circa un sfert din instituţiile guvernamentale şi circa 800 de mii de angajaţi guvernamentali nu mai sunt plătiţi de aproape trei săptămâni. Actualul "shutdown" ar putea doborî recordul celui de 21 de zile din 1995-1996, din timpul democratului Bill Clinton. În cursul vizitei în Texas, Trump a ascultat relatările unor localnici care au povestit cu ochii în lacrimi despre membri de familie ucişi de imigranţi ilegali şi i-au fost arătate pungi cu heroină şi marijuana, arme şi o geantă plină cu bani confiscate de agenţii de frontieră. Donald Trump susţine că valuri de imigranţi clandestini şi droguri ilegale intră în Statele Unite pe la graniţa cu Mexicul, în pofida statisticilor care arată că imigraţia ilegală a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, iar o mare parte din transporturile de droguri vin în Statele Unite pe la punctele de acces legale.

Opinia ta contează. Comentează!