Ştiri

Sursa imaginii: mei.gov.md

Ştiri / Social

10 Ian. 2019 / 16:30

Situaţia în ţară în urma ninsorilor

Peste 140 de elevi nu au mers astăzi la ore din cauza vremii. Despre aceasta a informat şeful Direcţiei generale învăţământ al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Valentin Crudu, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

„Este vorba de 27 de elevi din Toceni, raionul Cantemir, care trebuiau să meargă spre o instituţie de învăţământ din Cantemir şi două rute care trebuiau să se deplaseze spre Sărata Galbenă (Hânceşti), în total 117 elevi”, a declarat Valentin Crudu.  

Şeful Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a menţionat că în total, de la ora 07:00 până în prezent circa 244 de unităţi de transport au fost antrenate în combaterea deszăpezirii şi lunecuşului. „Precipitaţii au căzut mai mult în zona de centru şi sud, dar la moment au contenit. Circa 1750 de tone de material antiderapant au fost împrăştiate, iar în teritoriu muncesc peste 250 de muncitori. Drumuri blocate nu sunt, circulaţie dificilă nu este”, a declarat Gheorghe Curmei.  

Potrivit şefului IGSU, Mihai Harabagiu, situaţia în prezent în ţară se află sub control, nefiind înregistrate situaţii ieşite din comun. „Avem o situaţie calmă, sub control, nimic ieşit din comun până la moment. IGSU a trecut la un regim sporit de activitate ce ţine de situaţia pe trasee, pe lumină şi situaţia privind gazele. Confirmăm că deconectări la lumină nu sunt, trasee blocate nu sunt şi nici transporturi blocate nu sunt. Se lucrează într-un regim normal”, a menţionat Mihai Harabagiu.

Şoferii spun că pe drumurile naţionale se circulă fără dificultate, dar că pe unele porţiuni s-a format polei.

„Noi venim din Chişinău. Se circulă normal. Microbuzul este dotat corespunzător timpului de afară", a spus Grigore Cernogor, şofer.

„Toate autobuzele au plecat în direcţia Chişinăului, însă nu toate au ajuns în Vulcăneşti şi Taraclia, din cauza poleiului. Unele autobuze din Taraclia au ajuns cu întârziere din cauza drumului lunecos”, a menţionat Vladimir Ceban, director la Gara Auto din Comrat.

Şi primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu a confirmat că în capitală şi în suburbii transportul public circulă fără dificultăţi. „Nu este problemă cu circulaţia transportului public în capitală, inclusiv în suburbii. S-a intervenit de la 04:00 dimineaţa cu 16 unităţi, de la 08:00 până acum cu 31 de unităţi de transport. Au fost implicaţi 60 de angajaţi din partea Exdrupo, fiind împrăştiate 580 de tone de material antiderapant şi 38 de tone de sare pe partea carosabilă. Accesul a fost asigurat pentru toţi la şcoli şi grădiniţe”, a spus Ruslan Codreanu.

În caz de deconectare a energiei electrice în localităţile din ţară, ministrul Economiei şi Infrastructurii (MEI), Chiril Gaburici, a menţionat că MEI va asigura comunicarea cu furnizorii, ca aceştia să intervină prompt, iar oamenii să nu aibă de suferit şi să fie reconectaţi rapid la energia electrică. Gaburici a spus că este foarte important să fie acordată asistenţa medicală necesară şi accesul 24/24 la servicii medicale în instituţiile medicale, iar IGSU oferă suport acolo unde este fi dificil accesul din cauza stratului mare de zăpadă, pentru a ajunge la pacienţii ce apelează la serviciul de urgenţă.

Meteorologii spun că mâine ninsorile vor scădea din intensitate: „Pentru mâine ziua, cerul va fi noros, temporar va ninge, se vor semnala troiene şi gheţuş. Dacă azi am avut în raioanele de sud precipitaţii sub formă de ploaie, mâine predominat vor fi sub forme de zăpadă”, a declarat  Violeta Bălan, prim-vicedirector al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Codul Galben de ninsori şi vânt puternic va expira mâine seara.

Comentarii