Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Ştiri / Economic

09 Ian. 2019 / 17:28

Ion Chicu: Noua lege a salarizării nu are cum să-i lipsească pe bugetari de tichetele de masă

Noua lege a salarizării nu are cum să-i „lipsească” pe bugetari de tichete de masă pentru că ei nici până acum nu au beneficiat de ele. Declaraţia a fost făcută de ministrul Finanţelor Ion Chicu, ca reacţie la informaţiile apărute în presă precum că ministerul finanţelor ar fi recomandat ca de la 1 ianuarie 2019 să fie suspendată acordarea de premii din economii şi a tichetelor de masă pentru sectorul bugetar, relatează Mesager.

Ministrul Finanţelor, Ion Chicu a scris pe pagina sa de facebook că „tichetele de masă se oferă de angajator, după dorinţă şi după posibilitate, suplimentar şi nu în detrimentul salariului existent”.

Chicu a exemplificat că dacă angajatorul oferă un salariu de 5 mii de lei, atunci ar putea oferi sub formă de tichete de masă o sumă de maximum 45 de lei pe zi, suplimentar. Respectiv, în cazul statului, ca angajator pentru bugetari, abordarea a fost să fie majorate salariile, din considerentul că mai bine să oferi angajaţilor mai mulţi bani, decât tichete, care au o arie de valorificare relativ redusă, spune Ion Chicu. Potrivit lui, din acest considerent şi în continuare se va merge pe majorări de salarii.

Reforma salarizării a intrat în vigoare din 1 decembrie 2018. Legea prevede creşteri salariale cu peste 20, 50 sau 90 de procente pentru 150 de mii de bugetari. De majorări salariale vor beneficia funcţionarii din educaţie, sănătate, asistenţă socială, dar şi reprezentanţii autorităţilor publice locale. Potrivit proiectului, remunerările profesorilor din şcoli vor fi mai mari, în medie, cu peste 800 de lei şi vor depăşi 6 700 de lei.

Comentarii