Ştiri

Sursa imaginii: doxologia.ro

Ştiri / Internaţional

07 Ian. 2019 / 18:10

Crăciunul, sărbătorit în mai multe ţări ale lumii

Milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi. În Rusia, Ucraina, Georgia, Serbia, dar şi în Israel şi Egipt au avut loc slujbe religioase, la care au participat mii de credincioşi, relatează Mesager.

Sute de creştini ortodocşi din întreaga lume s-au adunat la Biserica Naşterii din Bethleem, în noaptea din ajun, pentru a participa la liturghie şi a sărbători astfel Crăciunul. Procesiunea a fost oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, Teofil al III-lea.

În Rusia, slujba a fost oficiată de Patriarhul Kiril.

Alături de mii de credincioşi, la slujbă a participat premierul Dmitri Medvedev, împreună cu soţia sa. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a participat la liturghia de la Sankt Petersburg. Capul bisericii Ortodoxe Ruse i-a felicitat pe creştini cu Naşterea Domnului.

În Bosnia, Herţegovina şi Serbia ceremonia slujbei include şi aprinderea unui rug, foc tradiţional de stejar, numit „badnjak”.

Crăciunul este sărbătorit şi de creştinii ortodocşi din Egipt. În noaptea de ajun a fost inaugurată cea mai mare catedrală din ţară. Creştinii au ascultat slujba de Crăciun, în condiţii de securitate sporită, întrucât doar cu câteva ore înainte o echipă de genişti din Cairo a decedat în urma unei explozii provocate de o bombă pe care încercau să o dezamorseze. Explozibilul fusese descoperit în apropiere de o biserică.

Comentarii