Ştiri

Sursa imaginii: adevarul.ro

Ştiri / Social

06 Ian. 2019 / 19:50

Tot mai mulţi moldoveni aleg să petreacă Crăciunul în pensiuni

Gustări ca la mama acasă, izvar, bucate tradiţionale - sunt câteva dintre obiceiurile ce pot fi găsite în ofertele de Crăciun ale pensiunilor agroturistice. Şi asta în condiţiile în care tot mai mulţi moldoveni decid să-şi petreacă Crăciunul în pensiuni, relatează Mesager.

La o pensiune din satul Trebujeni (Orhei) forfota pregătirilor pentru sărbătoarea de Crăciun a început dis-de-dimineaţă. Turiştii au putut participa la procesul de sacrificare a porcului din care ulterior a fost pregătită friptura, dar şi alte bucate tradiţionale.

„Marinăm friptura şi punem drept la ceaun, facem afară, şi înăuntru. La noi totul este tradiţional, mai facem pârjoale, cighiri, ceafă coaptă, noi tot ce pregătim este de casă”, a declarat Ludmila Gusin, bucătăreasă.

Gospodinele au pregătit o mulţime de bucate preparate din produse ecologice.

„Acum casa este plină, avem şapte camere de câte două persoane plus copii. Masa de sărbătoare tradiţională ce o facem la noi în sat, e clar că este tăierea purcelului, cum au participat copiii. Şi mai departe e masa de sărbătoare cu răcituri, sarmale, plăcintă tradiţională după o reţetă specială o pregătim. Ne străduim ca să mergem cât mai aproape de rustic, cât mai aproape de natural”, susţine Ala Benzing, proprietară de pensiune.  

Vizitatorii pensiuni au savurat din bucatele tradiţionale şi au admirat locurile pitoreşti din sat.

„Am venit să petrecem o zi cu prietenii. Sunt departe de Moldova, vin foarte rar în Moldova şi atunci când vin aş vrea să sărbătoresc ceva tradiţional, în locuri mai specifice”. „Totul este foarte frumos, în stil tradiţional, camerele sunt amenajate frumos, atmosfera e plăcută, astăzi a fost sacrificat un porc aşa cum se întâmpla şi când eram eu mică”. „Noi am veni astăzi aici să sărbătorim Crăciunul şi vom mânca plăcinte, prăjituri. Eu sunt pentru prima dată aici, mi-a plăcut foarte mult, eu cred că o să fie vesel  azi şi mâine”, spun vizitatorii.

Şi cete de colindători au venit să-i încânte pe vizitatorii pensiunii.

Masa de sărbătoare şi cazarea în pensiune, în noaptea de Crăciun, costă în medie 2000 de lei pentru o persoană.

 

 

Comentarii