Ştiri

Sursa imaginii: mednews.md

Ştiri / Social

26 Dec. 2018 / 17:48

Studiu: Instituţiile publice nu respectă cota de angajare a persoanelor cu dizabilităţi

Instituţiile publice nu respectă cota de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. Chiar dacă legea le obligă, doar două din 24 de instituţii au angajat persoane cu dizabilităţi. Aceasta este concluzia Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD). Studiul realizat de către experţii centrului arată că din 24 de instituţii din administraţia publică centrală, supuse unui studiu, doar două entităţi - Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Casa Naţională de Asigurări Sociale - are mai bine de cinci la sută din totalul angajaţilor persoane cu dizabilităţi, relatează Mesager.

Potrivit studiului, majoritatea angajatorilor recunosc că nu ştiu despre prevederile legale. Autorii cercetării spun că doar Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări Sociale respectă cota procentuală de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. 

„Ministerul Finanţelor, Biroul Naţional de Statistică, Compania Naţională de Asigurări în Medicină sunt aproape de aceste cote, dar sunt unele instituţii care în general au zero cota de angajare a  persoanelor cu dizabilităţi”, a declarat Ion Cibotărică, autorul studiului.

Aproape 80 la sută dintre persoanele cu necesităţi speciale angajate au un grad de dizabilitate general, iar cele cu deficienţe de auz sau psiho-sociale lipsesc.

„Persoana vine la interviu, află că sunt alte sarcini care poate sunt inventate pe loc de către angajator pentru a nu angaja persoana cu dizabilităţi, spre exemplu mobilitate, cerinţe sau permis de conducere sau alte atribuţii de serviciu care nu erau iniţial stipulate”, a menţionat Vitalie Meşter, direct executiv al CDPD.

În Republica Moldova sunt  180 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care 12% rămân fără locuri de muncă.

„Este nevoie de creat un mecanism, un regulament prin care Guvernul să explice cum are loc procedura de rezervare a locurilor de muncă. Este important ca statul să dea exemplu pentru alţi angajatori în respectarea cotei de 5%”, a spus Ion Cibotărică.

Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi obligă instituţiile publice şi companiile private  să angajeze persoane cu dizabilităţi într-un procent de cel puţin 5% din numărul total de salariaţi. Prevederea este valabilă din 2012.

 

Comentarii