Ştiri

Sursa imaginii: gagauzia.info

Ştiri / Economic

23 Dec. 2018 / 19:30

Forum economic, la Comrat

Cei patru ani de aplicare a Acordului de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au avut un impact pozitiv asupra economiei autonomiei Găgăuziei. S-au deschis noi oportunităţi pentru antreprenori, au fost create noi locuri de muncă, s-au schimbat opiniile populaţiei despre perspectivele de dezvoltare a autonomiei. Despre aceasta s-a discutat la un forumul economic de la Comrat, relatează Mesager.

Cu ajutorul unui credit nerambursabil din partea Uniunii Europene antreprenorul Svetlana Gheorghieva şi-a realizat visul, a deschis un Centru de Divertisment pentru copiii din Comrat.

„Eu am aplicat la un concurs de proiecte pe care l-am câştigat. Mă bucur că în cadrul centrului de divertisment putem să dăruim bucurie copiilor, dar şi părinţilor. Aici copii sunt implicaţi în diverse activităţi extraşcolare, frecventează diferite cercuri, secţii sportive, socializează”, a spus antreprenorul din Comrat, Svetlana Gheorhievna.

„Susţinerea Uniunii Europene este de trei feluri - oferă accesul la noi cunoştinţe, oferă surse de finanţare şi deschide noi oportunităţi în comercializarea produselor locale”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Antreprenorilor din UTA Găgăuzia.

„Vedem că au crescut importurile şi exporturile de mărfuri în Uniunea europeană. Ar fi  păcat să nu cooperăm, fiind în vecinătate cu UE”, a spus primarul din Comrat, Serghei Anastasov.

În cei patru ani de aplicare a Acordului de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi  Uniunea Europeană, în autonomia găgăuză au crescut semnificativ indicatorii economici.

„Unul dintre cele mai importante avantaje este accesul la o piaţă  foarte mare cum este cea a Uniunii Europene. Am reuşit să obţinem progrese mari în dezvoltarea socio-economică a regiunii. Au crescut  de aproape două ori veniturile populaţiei”, a menţionat şeful direcţiei de dezvoltare UTA Găgăuzia, Alexandr Chiseev.

„În aceasta perioada au fost create 15 mii de locuri de muncă. Oamenii au un loc de muncă acasă, datorită investiţiilor şi asistenţei europene. Timp de patru ani, UE este pe primul loc poziţia ca partener comercial al Republicii Moldova, cu aproape 70% exporturi, iar cifra de afaceri a atins 4 miliarde de euro” a spus reprezentantul delegaţiei UE în Republica Moldova, Vasile Plămădeală.

Potrivit experţilor, în aceşti patru ani în deosebi s-a majorat volumul producţiei agricole, fiind înregistrată o creştere de 44 la sută. 

Comentarii