Ştiri

Sursa imaginii: bucurestifm.ro

Ştiri / Cultură

22 Dec. 2018 / 20:03

Despre localitatea Peresecina de la fondare până în prezent, într-o monografie

Dragostea de neam, valorile naţionale şi istoria localităţii Peresecina din Orhei au fost redate într-o carte. Monografia descrie viaţa satului de la fondare şi până în prezent. Lucrarea, realizată de Ludmila Tihonov, Zinaida Baleanu şi Tatiana Boţan conţine documente istorice, fotografii şi studii de caz, adunate în ultimii 20 de ani, relatează Mesager.

Una dintre autoarele monografiei este doctorul în istorie Ludmila Tihonov. Evenimentele istorice prin care au trecut părinţii săi, deportaţi în Siberia, au inspirat-o să scrie  această lucrare.

„Am cercetat prin documentul de arhivă, deci mi-a povestit martorul ocular, după aceea exact această informaţie am găsit-o în documentul de arhivă”, spune  Ludmila Tihonov.

La evenimentul de lansare sala a fost arhiplină. Pentru locuitorii din Peresecina, cartea este un album de amintiri adunate între două coperţi.

„Chiar aş fi mândră să citesc cartea asta şi fiind din Peresecina din talpă sunt foarte mândră de Ludmila Tihonova. Un bun mulţumesc, pentru că ele au făcut foarte mult pentru noi”. „Sunt oameni mulţi în carte care deja nu sunt în viaţă, sunt foarte multe fotografii, chiar răsfoind-o treci prin ceea ce a fost cândva”. „Mi-a plăcut că este foarte mult material ilustrativ, foarte multe fotografii, printre care este şi fotografia fiului meu. Aş propune ca această carte să fie studiată la liceu de către toţi copiii”, spun cititorii.  

Monografia  descrie  schimbările prin care a trecut localitatea de la prima atestare documentară şi până în prezent.

„Ne aduce întărire prin lumină, este o carte care trezeşte conştiinţe, este o carte a memoriei acestui sat. Este o carte care va ajunge cu siguranţă în casa fiecărui locuitor din Peresecina”, a specificat poetul Vasile Romanciuc.  

„Este o lucrare în care autoarele descriu soarta locuitorilor din Peresecina, analizată multiaspectual. Este un sat mare, este un sat în care oamenii au realizări, iar autoarele au reuşit să ne le descrie”, este de părere Mariana Ţăranu, istoric.

„Satul Peresecina a avut o istorie bogată, tumultoasă, cu evenimente, cu oameni deosebiţi. Aceste sat pe parcursul istoriei a avut parte de o creaţie culturală, intelectuală”, a menţionat Gheorghe Postică, şeful Cabinetului Ministrului Educaţiei.

Cartea „Satul Peresecina - la răspântie de timpuri” are peste 320 de pagini. Localitatea a fost întemeiată pe 4 mai 1436.

Comentarii