Ştiri

Sursa imaginii: ipn.md

Ştiri / Politic

21 Dec. 2018 / 19:45

Moldovenii au o cultură politică tradiţionalistă, opinie

Moldova s-a blocat în tranziţia post-comunistă, iar moldovenii în mare parte au o cultură politică tradiţionalistă. Acestea sunt concluziile dezbaterilor pe tema culturii politice, la care s-a prezentat din mediul politic, doar un membru al Blocului ACUM. Reprezentanţii PDM şi PSRM nu au participat la discuţii, relatează Moldova 1.

„Problema Republicii Moldova este că noi am început această tradiţie, dar am pornit-o într-o direcţie imprecisă, from communism to nowhere, adică din comunism în nu ştiu unde. Cam aşa este explicaţia care de fapt s-a formulat şi în cazul fostei Iugoslavii, a menţionat Igor Munteanu, Blocul „ACUM PAS PPDA”

 „În anul 65, sau cam pe atunci, conducerea României a prezentat pretenţii Uniunii sovietice să-i restituie Basarabia. Şi Brejnev nu a spus nu, că el ştia situaţia, el lucrase aici doi ani, a spus: „podojdite”. Şi iaca de atunci aşteptăm”, a spus scriitorul Vladimir Beşleagă.

„Am putea spune cu aproximaţie că ţara noastră este dominată de o cultură politică parohială, aşa cum spuneam, unde totul se bazează pe tradiţie, unde preotul din sat, primarul, sunt cei care, hai să spunem, figurile de referinţă”, a menţionat Igor Boţan, analist politic.

Potrivit Biroului Naţional de statistică, în oraşele Moldovei locuiesc 1, 4 milioane de persoane, iar în sate - aproximativ 2 milioane. La ultimele alegeri parlamentare, la vot au ieşit 55 la sută din alegători.

Cât despre referendumuri, moldovenii au o prezenţă slabă la aceste exerciţii electorale. În 2010 şi în 2019 în capitală, două referendumuri au picat. Potrivit celui mai recent sondaj, jumătate din moldoveni sunt interesaţi câtuşi de puţin de politică.

Comentarii