Germania vrea din nou controale la frontiere, de teama imigranților

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de Interne de la Berlin amenință cu reintroducerea controlului la frontiere dacă statele Uniunii Europene nu găsesc o cale convenabilă de a gestiona criza refugiaților din Europa.

„Sunt un adept al granițelor libere și un european devotat, dar dacă alte state nu respectă legea și regulamentul Dublin se dovedește ineficient, vom implementa altul care să dea rezultate”, a declarat Thomas de Maziere la o televiziune germană, anunță Bloomberg.

Europa sub asalt

Agenția europeană pentru paza frontierelor, Frontex, a făcut publice datele asaltului dat de refugiații sirieni, irakieni și din Eritreea asupra continentului în ultima lună.

Aproximativ 340.000 de imigranți au încercat să intre în Uniunea Europeana în luna iulie, față de 123.500 câți au fost înregistrați în aceeași perioadă a anului trecut.

Germania se așteaptă să atragă cel puțin 800.000 de refugiați pe teritoriul său în cursul acestui an, de patru ori mai mulți decât în 2014, dar Berlinul avertizează că situația devine inacceptabilă.

„Nu putem absorbi la infinit 40% din refugiații care ajung în UE. Libera trecere a granițelor nu va mai fi permisă pe viitor, dacă nu se adoptă o politică comună pentru adăpostirea imigranților”, a precizat de Maziere.

Sistemul Dublin care stabilește criteriile comune în problema migrației prevede că un stat membru UE care permite imigranților să traverseze ilegal granițele este responsabil și de analizarea cererilor lor de azil.

Cazați de politicieni

Italia și Grecia sunt două țări aflate sub un asalt continuu al valurilor de refugiați din fața conflictelor care macină Orientul Mijlociu și nordul Africii de mai mulți ani.

Apelurilor făcute de italienii și elenii sufocați de avalanșa imigranților le-au răspuns până acum doar câteva state europene, din care Germania și Suedia se remarcă prin numărul mare de refugiați preluați.

În schimb, Marea Britanie și Ungaria au refuzat categoric să accepte intrarea acestora în țară, premierii David Cameron și Viktor Orban recurgând la diverse gesturi prin care au dat de înțeles că în această privință nu manifestă pic de solidaritate cu victimele războiului civil sau cu alte state europene.

În Germania însă, unii dintre refugiați au avut norocul să își găsească un adăpost de lux, la care mulți dintre cei cazați în tabere nici nu îndrăznesc să viseze.

Martin Patzelt, unul dintre parlamentarii partidului condus de Angela Merkel a deschis ușile casei sale pentru a adăposti doi refugiați din Eritreea, dezvăluie publicația EUObserver.

„Nu îmi doream refugiați în viața mea, dar au apărut, așa că am acceptat această provocare”, spune Patzelt.

Parlamentarul a primit de atunci inclusiv amenințări cu moartea de la grupurile radicale din țară, dar a reușit să stârnească o dezbatere în Bundestag prin care ecologiștii, partidele de stânga și conservatorii au făcut front comun în a îndemna populația să găzduiască refugiați.

Conform unui sondaj realizat de institutul Emnid, un sfert dintre nemți se declară în favoarea unui program de găzduire a refugiaților în locuințele lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...