Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Ştiri / Regional

15 Dec. 2018 / 13:15

Copiii din Rezina învăţa regulile circulaţiei rutiere pe un teren special amenajat cu marcaje şi indicatoare

Copiii din raionul Rezina învăţa regulile circulaţiei rutiere pe un teren special amenajat cu marcaje şi indicatoare adevărate şi sunt instruiţi chiar de poliţişti. Este numit Orăşelul Siguranţei Rutiere, în care peste 1000 de copii din grădiniţele si şcolile din raion au posibilitatea de a participa la diferite activităţi interactiv-educative. Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar al Guvernul Germaniei, în cooperare cu Consiliul Raional Rezina, relatează Moldova 1.

Orăşelul Siguranţei Rutiere are o suprafaţă de 26 de ari şi a fost amenajat cu semafoare şi semne rutiere, dar şi cu placate informative, cu mesaje cheie privind siguranţa în trafic.

„Trebuie sa traversăm strada sau după semafor, iar dacă nu este semaforul ne uitam în dreapta şi în stânga ca să nu vină vre-un vehicul”, „Aici am învăţat cum să merg cu bicicleta pe stradă, dar nu pe unde merg maşinile că poate să se întâmple diferite accidente”, „Am învăţat semnele de circulaţie şi cum să circulam corect pe stradă. Am învăţat ce e sensul giratoriu, când este o trecere pietonală, un semafor”, „De obicei dacă este zebra trebuie să ne uitam în stânga şi în dreapta şi să traversăm dacă nu este vreo maşină”, spun copii.

Orăşelul siguranţei de la Rezina a început să funcţioneze din luna septembrie.

„În ziua de azi avem copii care săptămânal vin şi frecventează acest orăşel de la vârsta de grădiniţa. Până la clasele a 4, accentul este pus pe partea teoretică sunt indicatoarele avem şi o parte practică când copiilor li se dau bicicletele şi ei înscenează parte a traficului rutier şi inspectorii poliţiei le explică cum corect să se comporte atunci când ies în stradă”, a declarat pedagogul social, Alexandru Catană.

Părinţii sunt mai liniştiţi acum pentru copiii lor, care cunosc regulile pentru a ajunge in siguranţă la şcoală.

„Sunt mămica unei fetiţe de trei anişori, am fost foarte încântată atunci când am aflat de investiţia făcută în oraşul Rezina, e foarte binevenit acest orăşel al siguranţei. Eu mă bucur de faptul că oferă copiilor noştri un mediu mai sigur atunci când se afla în stradă, când merg la şcoală sau de la şcoală acasă”, a menţionat mămica Iulia Popa.

Oraşul Rezina este a doua localitate din Moldova, după Ungheni, unde a fost construit un asemenea teren. Autorităţile îşi propun să extindă proiectul în tot raionul, inclusiv în regiunea transnistreană.

„Este un proiect care pune accent pe siguranţa copiilor în trafic, dat fiind faptul că astăzi fiecare familie dispune de automobil, încercam ca să şcolarizăm copiii de mici, cum e corect să circule pe trotineta pe biciclete ca să-i învăţăm regulile de circulaţie de mici. Astăzi este un risc nu doar pentru cei care sunt în automobil, dar şi pentru copiii care ies în stradă”, a declarat preşedintele raionului Rezina, Eleonora Graur.

Terenul a fost amenajat în cadrul unui proiect iniţiat de Inspectoratul general al Politiei în cooperare cu consiliul raional Rezina şi finanţat de guvernul Germaniei. Implementarea proiectului a costat peste un milion de lei.

Comentarii