China a dat undă verde pentru Google, Facebook, Twitter şi YouTube, însă numai pentru jurnalişti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Paginile web în mod obişnuit blocate în China, cum sunt Google, Facebook, Twitter sau YouTube, sunt complet accesibile în centrul de presă pe care Beijingul l-a creat pentru a acoperi Mondialele de atletism, fiind îndepărtată încă o dată cenzura înaintea unui mare eveniment internaţional.

Așa cum s-a întâmplat la Jocurile Olimpice din 2008 și la reuniunea liderilor Asia-Pacific de anul trecut, capitala chineză a creat o rețea specială pentru ziariști, de care se speră să poată beneficia și sportivii și delegații, cu scopul de a nu împiedica buna desfășurare a muncii reprezentanților presei.

Pentru a putea intra pe aceste pagini internet fără opreliști este nevoie să introduci coduri care apar pe acreditările personale la CM, astfel că accesul rămâne dificil, dacă nu imposibil, pentru cetățeni.

La JO 2008 de la Beijing, organizatorii au procedat la această deblocare, după protestele sportivilor și ziariștilor care sosiseră în capitala chineză și au constatat că nu pot accesa paginile web cele mai populare.

China are cea mai mare comunitate de internauți din lume (peste 1 miliard de utilizatori, dacă se iau în calcul și cei care intră pe rețele prin intermediul smartphonurilor), dar, de asemenea, este una dintre țările care exercită un control strict al conținutului rețelelor de socializare.

Cea de-a 15-a ediție a Campionatelor Mondiale de atletism se desfășoară la Beijing între 22 și 30 august, pe Stadionul Olimpic din Beijing, mai cunoscut drept „Cuibul de pasăre”, unde au avut loc și întrecerile acestei discipline la JO 2008.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...