Ştiri

Sursa imaginii: ea.md

Ştiri / Cultură

13 Dec. 2018 / 16:30

Jurnalistul Vasile Botnaru şi-a surprins admiratorii cu un eveniment cultural inedit

Jurnalistul Vasile Botnaru şi-a surprins admiratorii cu un eveniment cultural inedit. Cartea-album „DesCântece pentru vin. Microantologie cu oenograme” a fost lansată la Muzeul de Artă. Cartea conţine douăsprezece poeme ale autorilor români Lucian Blaga, Ion Pillat şi Tudor Arghezi, care sunt completate de picturile în vin ale jurnalistului. Vasile Botnaru a inaugurat şi o expoziţie de pictură, relatează Mesager.

„Am inventat noţiunea de oenograme inexistentă în dicţionar. Cred că e atât de ofertantă pictura în vin pentru că e o licoare divină pe care o descoperi mereu. Combinaţia între grafia mea şi oenografie, oenologie a dat această combinaţie. Nu-s cântece în vin, sunt descântece, o uşoară  stare de euforie impusă de vin”, a declarat jurnalistul şi artistul vizual, Vasile Botnaru.

„Cartea aceasta este, de fapt, o sinteză a ceea ce suntem astăzi şi numele jurnalistului şi pictorului Vasile Botnaru sintetizează tot. E amestecul imaginii, a marilor clasici. Artele s-au adunat la un loc”, susţine criticul literar, Maria Pilchin.

Apariţia cărţii este un eveniment editorial şi reprezintă.

„O intersecţie de poezie prin acele texte de Arghezi, Ion Pilat, Blaga, prin studiul foarte doct al lui Răzvan Voncu şi printr-o pictură în vin care deschide în această carte nişte ferestre, într-adevăr, în  într-un text foarte încărcat, aceste picturi funcţionează ca nişte ferestre foarte larg deschise”, a spus scriitorul Emilian Galaicu Păun.

Încă înainte de a vedea cartea şi a intra în sala de expoziţii. Oameni din diverse domenii îl felicitau pe Vasile Botnaru, se fotografiau, îi solicitau autografe. 

„Am venit  neapărat să văd cartea, expoziţia şi acum profit de ocazie şi-i cer un autograf, îl preţuiesc, deşi ne zădărâm reciproc pe reţelele de socializare, dar o facem cu respect, e un jurnalist, artist valoros”, a spus vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi.

„Am venit pentru că îmi sunt dragi lucrurile pe care le face Vasile Botnaru nu doar în calitate de jurnalist, dar şi ca om al artei şi dintr-o curiozitate să văd cartea, din dorinţa de a fi alături de oameni frumoşi”, declară istoricul, Octavian Ţîcu.

Lansarea cărţii a fost  completată de o expoziţie retrospectivă.

„Vasile Botnaru e la a doua expoziţie la Muzeul de Artă. O expoziţie de oenograme, aşa cum le spune el, lucrări grafice realizate în vin. Mai întâi de toate, este o expoziţie de grafică bine gândită”, a declarat directorul Muzeului Naţional de Artă, Tudor Zbârnea.

Prin plăzmuirile  în vin ale lui Vasile Botnaru, brandul naţional al acestei licori  capătă noi dimensiuni, iar arta plastică este completată cu invenţii şi imagini deosebite. Le puteţi descoperi în carte, dar şi în expoziţia deschisă la muzeu până în data de şase ianuarie.

Comentarii