Ştiri

Sursa imaginii: tv8.md

Ştiri / Economic

13 Dec. 2018 / 18:00

2018 a fost un an problematic din cauza secetei şi preţurilor reduse la comercializare, declaraţie

Recolta de fructe din acest an a fost una record. Afirmaţia a fost făcută de către directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală, în cadrul emisiunii „Spaţiul Public”. Cu toate acestea, 2018 a fost un an problematic din cauza secetei şi preţurilor reduse la comercializare. Potrivit lui Iurie Fală, majoritatea fructelor din Moldova sunt exportate, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Astfel de recolte se atestă în toate ţările care sunt şi concurente pe de o parte, cum ar fi Polonia, Federaţia Rusă, Belarus, Kazakstan. Anul acesta am avut o recoltă record de mere, prune, cireşe, piersici, caise, struguri de masă. Am avut şi condiţii climaterice mai deosebite, care au grăbit într-un fel perioada de coacere. Ploile din septembrie au afectat foarte mult calitatea strugurilor de masă. Am avut un an destul de dificil privind preţurile, unităţile de procesare au oferit nişte preţuri în comparaţie cu anul trecut de 3,4 sau 5 ori mai mic. Majoritatea fructelor din Moldova sunt destinate exportului pentru că la noi consumul este foarte mic. Noi depindem de piaţa estică în foarte mare măsură”, a declarat Iurie Fală.

Directorul comercial al unui grup de producători de fructe, Vitalie Obrejanu, susţine că producătorii de fructe din Republica Moldova ar trebui să investească în calitatea fructelor, ceea ce poate fi obţinut prin plantarea livezilor super intensive.

„Fructele moldoveneşti au un gust deosebit, ceea ce ne face remarcabili pe piaţa internaţională. Consumatorii încep să aleagă cu ochiul şi dacă acest produs mai este şi de calitate, cu un gust deosebit, aceasta este cheia succesului. Trebuie să citeşti, să înveţi şi să investeşti foarte mult”, a menţionat Vitalie Obrejanu.

Comentarii