Numărul cazurilor de fraudă prin metoda „Ingineriei Sociale” și a „Furtului de Identitate”, în creștere în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Infracțiunile cu utilizarea metodei fraudei de „Inginerie Sociale” (engleză „Social Engineering”) și „Furt de identitate”, au crescut în acest an în Republica Moldova. Acest fapt a fost stabilit de angajații Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații care nu oferă însă și cifre în acest sens. Însă, în perioada lunilor ianuarie-septembrie curent, această metodă a favorizat comiterea mai multor infracțiuni, unde au avut de suferit atât persoane fizice cât și juridice.

Cum funcționează

Noțiunea de inginerie socială se referă la tehnicile de a influența, reformula, manipula și minți, utilizând în principal, mecanismele de bază din psihologie, astfel încât, ținta va vedea și înțelege ceea ce „Hackerul” dorește ca ținta să vadă și să înțeleagă.

Un principiu fundamental al ingineriei sociale spune că „omul este cea mai slabă verigă a unui sistem de securitate”. În criminalitatea informatică, termenul are sensul de a obține acces ilicit la informații sau echipamente prin minciuni și manipulare.

Acest tip de infracțiuni se caracterizează prin „furtul de identitate” este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. În cele mai dese cazuri infractorii creează profil „clone” pe rețelele de socializare.

Ulterior „furtului de identitate” hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiați și rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi: intervenții chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare precum și alte situații de forță majoră.

Cum ne protejăm

În vederea combaterii infracțiunilor ce presupun „Ingineria Socială” și „Furtul de identitate”, Poliția recomandă următoarele măsuri de protecție:

  • – utilizați parole de acces securizate;
  • – folosiți autentificări în două etape;
  • – verificați identitatea persoanelor cu care comunicați virtual;
  • – în cazul identificării „furtului de identitate” în regim de urgență solicitați blocarea acestuia la administrația rețelelor de socializare.

Fenomenul trebuie privit cu maximă seriozitate, deoarece infractorii online se perfecţionează într-un ritm neaşteptat de rapid, iar pagubele pe care le pot face pot fi extrem de mari.

Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia.

Persoanele care a avut de suferit în urma acțiunilor ilegale a persoanelor neidentificate sunt rugați să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații, (str. Bucuriei 14, mun. Chișinău).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...