Ştiri

Sursa imaginii: avantaje.ro

Ştiri / Cultură

12 Dec. 2018 / 13:10

Fenomen nou în cultura muzicală, cercetat de către interpreta Valeria Barbas

Este cercetător ştiinţific la Institutul patrimoniului cultural, artist vizual, compozitoare, interpretă, o tânără frumoasă care le face pe toate cu multă inspiraţie şi devotament. Vorbim despre Valeria Barbas, doctor în studiul artelor şi culturologie, care a cercetat un fenomen nou în cultura muzicală şi a editat monografia „Dialogul intercultural în muzica nouă din Republica Moldova. Iradieri ale Festivalului Zilele Muzicii Noi (1991-2016)”, relatează Moldova 1.

Creaţiile muzicale compuse de Valeria Barbas şi interpretate la flaut de Anastasia Sugaru alături de  lucrările  de pictură ale protagonistei evenimentului au creat o atmosferă benefică pentru lansarea  primului  volum despre Festivalul Internaţional Zilele muzicii noi, fondat în 1991 de compozitorul Ghendaie Ciobanu.

„Festivalul de muzică nouă era un spaţiu gol aici. Avem această ambiţie să-l menţinem fără a-i da aspect comercial. Şi iată avem. Şi iată avem o carte despre acest fenomen, o primă apropiere despre ceea ce ar însemna muzică nouă în Republica Moldova”, a declarat directorul fondator al festivalului, Ghenadie Ciobanu.

„Muzicologia din Republica Moldova s-a îmbogăţit cu un studiu valoros, Valeria şi-a îmbogăţit palmaresul cu această carte care o consacră”, a declarat doctorul în studiul artelor, Violina Galaicu.

Cercetarea Dialogului  intercultural în muzica nouă a fost pentru Valeria Barbas o muncă  îndelungată, de 10 ani ,pe care  a realizat-o cu multă seriozitate.

„M-a mirat felul în care Valeria s-a apropiat de subiect, îi lipseşte un soi de patetism pe care-l surprindem de multe ori  în studiile academice din spaţiul nostru, probabil că ţine de generaţia ei. Personal m-am întâlnit cu cercetătoarea din tine, Valeria”, spune criticul de artă, Maria Pilchin.

„M-am bucurat că în lumea de azi foarte grăbită în care se apreciază spectacolul şi strălucirea de moment. Sunt autori tineri şi foarte tineri care mizează pe temeinicie”, a menţionat criticul literar, Lucia Ţurcanu.

Monografia, apărută în programul de editare a cărţii naţionale, conţine şi un CD cu creaţiile compozitorilor din Republica Moldova, care au răsunat la festivalul Zilele Muzicii Noi.

„Valeria, ai făcut o carte necesară, este un fel de catalog al festivalului Zilele Muzicii Noi, este o platformă pentru discuţii”, a spus compozitorul, Gheorghe Mustea.

„O lucrare foarte temeinică, cu un limbaj academic, de specialitate şi cu anvergură de studiu”, a spus compozitorul, Vlad Burlea.

După acest moment important; Valeria Barbas  ne-a spus că urmează o altă provocare: se va consacra muncii în atelier unde va realiza lucrări de  artă plastică pentru expoziţia aniversară din luna februarie, 2019.

Comentarii