Ştiri

Sursa imaginii: terramileniultrei.ro

Ştiri / Social

10 Dec. 2018 / 19:00

Studiu: Şapte din zece moldoveni consideră că drepturile omului sunt încălcate sistematic în Moldova

 

Peste 40 la sută dintre cei chestionaţi au spus că în ultimii ani situaţia privind drepturile omului nu s-a schimbat, iar alţi 36 la sută spun că mai degrabă s-a îmbunătăţit decât s-a înrăutăţit. Există totuşi o percepţie mai bună privind protecţia socială şi drepturile persoanelor social-vulnerabile.

„În jur de 78 la sută din populaţia ţării susţine că drepturile omului în Republica Moldova sunt încălcate sistematic. Cel mai des şi mai grav încălcat drept este accesul la justiţie. Rămân problemele dreptului la sănătate, le educaţie, a crescut numărul oamenilor care consideră că li se încalcă dreptul la informaţie”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.

Datele studiului sunt confirmate de părerile oamenilor: „Justiţia nu este liberă, depinde de cineva, de care sunt conduşi de sus, ghidaţi”. „Pe unde te-ai duce, peste tot sunt piedici, noi suntem nimeni.  Se achită mai mult pentru apă, căldură, conturile mari, exagerate. Căldură nu este practic, plătim pentru ceea ce nu-i”, spun oamenii.

Experţii din drepturile omului spun că autorităţile ar trebui să se orienteze spre noi politici.

„Chiar în pofida faptului că avem aprobat de Parlament un Plan naţional pentru drepturile omului, după patru ani lipsă a acestui plan, situaţia este şi mai complicată, începând de la dreptul la justiţie, minorităţile naţionale, justiţia selectivă”, a menţionat Vladimir Ţurcanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului.

„Oamenii încep să-şi apere drepturile  omului, încep să se adreseze mai des în judecată, dar dacă vorbim despre accesul al justiţie, percepţia oamenilor s-a schimbat”,  a precizat Vadim Vieru, jurist la Centrul „Promo-LEX”.

„Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, asta pentru a schimba lucrurile în societate, prin sensibilizarea autorităţilor şi a populaţiei”, susţine Gheorghe Bosâi, jurist la Centrul pentru Persoane cu Dizabilităţi.

În ultimii doi ani s-a schimbat şi percepţia populaţiei privind modul în care instituţiile asigură respectarea drepturilor omului. Mass-media rămâne pe primul loc, activitatea ONG-urilor este apreciată de peste 36 la sută din populaţie, iar alte 36 la sută au încredere în Preşedinţie. Studiul a fost finanţat de către PNUD, Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca şi Organizaţia Naţiunilor Unite.

Comentarii