Ştiri

Sursa imaginii: TRM.MD: Rodion Guştiuc

Ştiri / Social

04 Dec. 2018 / 10:46

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 4 decembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor ca Vovidenie, Vedenie, Ovidenie şi anticipează naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

În biserici sunt oficiate liturghii, iar enoriaşii au mers să se roage de sănătate şi fericire în familie, relatează Mesager. 

Sărbătoarea aminteşte de ziua în care Sfânta Fecioară a fost adusă de părinţii săi la Templul din Ierusalim, unde a stat până la vârsta de 15 ani. Evanghelia după Iacov spune că Maica Domnului a fost adusă la templu de părinţii săi la trei ani de la naştere, împlinind astfel făgăduinţa dată lui Dumnezeu că dacă le va dărui un copil, îl vor închina Lui.
 
De Ovidenie se aprind lumânări pentru copiii nebotezaţi, dar şi pentru morţi ca să aibă calea luminată pe lumea de dincolo şi se dă de pomană.

Cu toate că suntem în perioada Postului Naşterii Domnului, astăzi se face dezlegare la peşte.
 
Se spune că dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului cerul este senin, cu soare - vara va fi secetoasă, iar dacă vor fi nori, pe parcursul anului vor fi epidemii, dacă va ninge însă - va fi iarna grea.

Comentarii