Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Internaţional

04 Dec. 2018 / 14:01

Guvernul României va oferi bani tuturor minorilor care au un cont deschis

Părinţii copiilor care nu au împlinit încă 18 ani pot depune bani în contul individual de economii Junior Centenar, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă aprobat de Guvernul Dăncilă. Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, ceea ce înseamnă că reprezintă un împrumut acordat statului în condiţiile costurilor din ce în ce mai mari de finanţare atât de pe piaţa internă, cât şi externă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar şi condiţiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Poştei Române sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului. Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective. Sumele care se strâng în acest cont nu pot depăşi un cuantum de 100 000 de euro, calculate la cursul oficial de schimb. Atenţie, prima de la stat, în valoare de 600 de lei, se acordă la împlinirea vârstei majoratului, deci cel mai devreme aceasta va ajunge în contul copiilor atunci când contul lor ajunge la maturitate.

Banii depuşi în cont beneficiază de o dobândă constantă şi stimulativă, în valoare de trei procente anual. De aceste prevederi beneficiază şi copiii români care au domiciliul în străinătate, inclusiv în Republica Moldova. Este bine să ştiţi şi că pentru deschiderea unui cont pe numele copilului dumneavoastră, statul român, potrivit actului normativ amintit, nu are nevoie de acceptul părintelui sau al tutorelui legal, alimentarea cu bani fiind apoi un act de voinţă al celor implicaţi.

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia situaţiilor în care este nevoie de cheltuieli de sănătate pentru titularul de cont, servicii medico-sociale sau, Doamne fereşte, la decesul copilului.

La împlinirea vârstei de 18 ani sau în situaţiile excepţionale, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al titularului contului, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.  De la data împlinirii vârstei majoratului, titularul contului nu mai beneficiază de condiţiile din Programul guvernamental. Pentru operaţiunile derulate prin contul individual de economii Junior Centenar, Trezoreria Statului nu percepe comisioane.

Comentarii