Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Regional

02 Dec. 2018 / 17:32

Un monument al domnitorului Ştefan cel Mare, inaugurat la Mănăstirea Căpriana

Un monument al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost inaugurat pe teritoriul Mănăstirii Căpriana din raionul Străşeni. Sculptura, edificată la iniţiativa preşedintelui Igor Dodon, a fost sfinţită astăzi de către Mitropolitul Vladimir. Oamenii din satul Căpriana spun că statuia domnitorului va fi cartea de vizită a localităţii, relatează Mesager.

Oamenilor din Căpriana le place noul monument şi spun că Ştefan cel Mare este domnitorul care a marcat cel mai mult istoria ţării.

„Reprezintă o figură foarte importantă şi de neînlocuit”. Este foarte frumos şi chiar necesar pentru că voievodul anume aici a purtat lupte şi a ctitorit această biserică”. „Noi ne-am născut sub credinţa lui Ştefan cel Mare şi cred că o să o ducem până la sfârşitul vieţii noastre”. „Reprezintă domnitorul Moldovei, al ţării noastre şi este şi un sfânt care a ctitorit mănăstirea noastră Căpriana şi e un sfânt şi un rugător pentru noi cei credincioşi care venim la mănăstire”, au menţionat oamenii.

La sfinţirea monumentului a participat şi preşedintele ţării, Igor Dodon.

„Mă bucur că astăzi am reuşit împreună cu, Înalt Preasfinţitul să sfinţim, să inaugurăm acest monument care va rămâne o parte a istoriei şi mănăstirii, dar şi a acestei localităţi frumoase”, a declarat şeful statului.

Primarul satului Căpriana şi-a îndemnat consătenii să păstreze vie istoria neamului.

„Să vă aduceţi aminte din istorie cine a fost Ştefan cel Mare şi aşa să mergeţi cu capul sus şi să aveţi grijă de această patrie a noastră, cum o numim noi, Căpriana”, a menţionat Ion Scutaru, primar de Căpriana.

Mănăstirea Căpriana este unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult din Moldova. Domnitorul Ştefan cel Mare este ctitorul a 44 de mănăstiri. În ţara noastră sunt aproape şase mii de monumente protejate de stat.

 

Comentarii