Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Regional

02 Dec. 2018 / 20:24

Conacul familiei Lazo din raionul Orhei şi-a deschis uşile după renovare

Conacul familiei Lazo din satul Piatra (Orhei) şi-a deschis larg uşile după renovare. Lucrările de restaurare au durat peste un deceniu. Vizitatorii vor putea admira eleganţa în care a trăit familia renumitului boier. Tot astăzi a fost inaugurată şi o expoziţie cu fotografii şi obiecte de mobilier ale boierului, relatează Moldova 1.

Exponatele redau trăirile, emoţiile şi faptele mai multor generaţii ale familiei de nobil Lazo, dar şi schimbările prin care a trecut conacul de-a lungul timpului.

„Aşa cum Orheiul se mândreşte cu foarte şi foarte multe atracţii turistice, sper că acest Conac al familiei Lazo să fie un alt punct al acelor rute turistice care vor fi create şi sper că şi comunitatea să beneficieze de acest monument extraordinar”, a declarat Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

„Este unul din cele puţine conacuri de la mijlocul secolului al XIX-lea care s-au păstrat în stare bună. Primele menţiuni despre familia Lazo apar în diferite documente în secolul XV”, a spus Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Istorie din Orhei.

„Să contribuim şi mai departe la pacea şi stabilitatea în ţară şi să le zicem un bun venit oaspeţilor din ţară şi de peste hotare care vor veni şi cu Doamne ajută! Într-un ceas bun mai departe”, a precizat Angela Cazac, primara din Piatra.

Conacul are un stil arhitectural apropiat de cel al caselor ţărăneşti. Familia Lazo a avut un rol important la dezvoltarea societăţii basarabene, iar locuitorii din Piatra au spus că au aşteptat cu nerăbdare redeschiderea conacului.

Conacul familiei Lazo a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ultimii boieri proprietari au fost Gheorghe şi Elena Lazo, părinţii lui Serghei Lazo. În perioada interbelică, în conac a fost amenajată şcoala, iar în 1967-1968, conacul a fost reconstruit şi transformat într-un muzeu.

Comentarii