Starea de urgenţă a fost decretată în Ecuador din cauza activităţii tot mai intense a vulcanului Cotopaxi. Acesta nu a mai erupt din 1940, iar specialiştii cred că o nouă erupţie se poate produce oricând.

Vulcanul de aproape 6.000 de metri a răspândit în împrejurimi o mare cantitate de cenuşă care le dă, la propriu, dureri de cap localnicilor.

În Mexic, aşa-numitul „Vulcan de Foc”, Colima, continuă să trimită pe cer fum şi cenuşă, încă de la 9 iulie. În ultimele cinci secole, vulcanul a erupt de peste 40 de ori, astfel că cei care trăiesc în zonă s-au obişnuit să-şi părăsească locuinţele, la cerinţa specialiştilor. O recomandare de evacuare a fost emisă şi în Japonia, unde unul din vulcanii cei mai activi din ţară dă semne de activitate. Experţii presupun că erupţia ar putea fi deosebit de puternică. Oamenii în vârstă au fost primii care s-au refugiat în adăposturile amenajate de autorităţi.

Ecologiştii susţin că la 50 de kilometri de vulcan se află o centrală atomică. Este chiar prima centrală japoneză care a fost repornită zilele trecute, după dezastrul de la Fukuşima. La rândul ei, autoritatea nucleară niponă susţine însă că sunt doar şanse „neglijabile” ca reactoarele să fie afectate de vreo erupţie vulcanică.