Declaraţiile aparţin congresmanului american Steve Chabot, aflat astăzi în vizită la Chişinău.

„Vizita mea este parte a unui turneu care cuprinde Republica Moldova, Letonia, Ungaria şi Estonia. Faptul că am început şirul vizitelor cu ţara dumneavoastră arată atenţia deosebită şi susţinerea pe care SUA o acordă Moldovei în parcursul său european”, a declarat Chabot, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti.

La rândul său, Nicolae Timofti a apreciat susţinerea Statelor Unite pentru dezvoltarea Republicii Moldova, inclusiv în continuarea parcursului nostru european.

Şeful statului a mulţumit oficialului american pentru implementarea cu succes a Programului Compact, în rezultatul căruia au fost construite drumuri şi sisteme de irigare. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că programul Compact va avea continuitate în Republica Moldova. 

Un alt aspect abordat în cadrul întrevederii a fost importanţa independenţei energetice a Republicii Moldova faţă de Federaţia Rusă. În acest context, şeful statului a menţionat necesitatea continuării lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Chişinău, cu sprijinul României şi al Uniunii Europene.

Congresmanul american Steve Chabot este preşedintele Comisiei pentru Businessul Mic şi membru al Comisiei pentru Relaţii Externe în Camera Reprezentanţilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.