Lavrov acuză Ucraina că ar pregăti o nouă ofensivă în est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat luni Ucraina că ar pregăti o nouă ofensivă împotriva separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, după o recrudescenţă a violenţelor în regiune, relatează Reuters.

„Suntem preocupaţi de evoluţiile din ultimele zile care amintesc foarte mult de pregătirea unor acţiuni militare”, a declarat Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă, acuzând Kievul de încălcarea armistiţiului.

„Este ca în august anul trecut când soldaţii ucraineni au primit ordinul de a ataca …Ca în ianuarie, anul acesta”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, insistând asupra respectării acordurilor de pace de la Minsk.

De cealaltă parte, Ucraina acuză separatiștii de bombardamente a mai multor localități din apropierea orașului Mariupol, unde s-au înregistrat 2 morți și 6 răniți în ultimele 24 de ore.

În pofida armistiţiului instituit în februarie, în urma acordurilor încheiate în capitala belarusă, incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean, în ultima perioadă înregistrându-se o intensificare a confruntărilor.

În legătură cu această situaţie, ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier afirma la sfârşitul săptămânii trecute că situaţia este explozivă şi a cerut ambelor părţi să reia dialogul pentru a evita o spirală a violenţelor.

Peste 6.800 de persoane au fost ucise în conflictul ce a izbucnit în aprilie 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea. Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea rebelilor din regiune, acuzaţii pe care Moscova le respinge categoric.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...