Organizatorii manifestaţiei de amploare, care sunt mai multe mişcări cetăţeneşti de dreapta susţinute de un partid de opoziţie, au estimat la două milioane numărul participanţilor la aceste proteste din marile oraşe ale Braziliei. Potrivit lor, doar la Sao Paolo s-ar fi adunat un milion de oameni. Fluturând drapelul naţional, manifestanţii au cerut demisia sau destituirea preşedintei Dilma Rousseff, criticând corupţia dezvăluită în scandalul politico-financiar care zguduie ţara.

La Rio de Janeiro, demonstranţii au afişat pancarte prin care cereau ca actuala preşedintă şi fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimişi la închisoare. Rousseff a convocat o şedinţă de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi.

În ultimele luni popularitatea ei a căzut brusc din cauza uriaşului scandal de corupţie care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras şi care a dus la arestarea câtorva foşti oficiali din partidul său.

Numeroşi politicieni sunt suspectaţi că au beneficiat financiar de pe urma acestei scheme legate de contracte în domeniul construcţiilor. Rousseff neagă, însă, orice implicare. Ea este sub potenţiala ameninţare a două proceduri judiciare, dar majoritatea juriştilor consideră că nu sunt întrunite condiţiile pentru a determina căderea sa.