Grecii şi-au pierdut răbdarea: peste 2.500 de imigranţi, închişi într-un stadion în insula Kos, după ce au protestat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mult de 2.500 de imigranţi care au sosit în Insula Kos, din Grecia, au fost închişi 24 de ore într-un stadion de autorităţile greceşti, după ce au protestat violent din cauză că procedura de înregistrare dura prea mult, relatează site-ul publicaţiei The Guardian.

Cei peste 2.500 de imigranţi au fost izolaţi de autorităţi pe stadion de marţi seară până joi dimineaţă când au fost eliberate ultimele persoane. Potrivit corespondenţilor The Guardian, în cele peste 24 de ore în care au fost reţinuţi, imigranţii nu au primit alimente sau apă şi nu au avut acces la toalete sau protecţie solară împotriva temperaturilor de peste 35 de grade.

Constance Theisen, un coordonator al unei echipe trimise de Organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) care a acordat îngrijiri medicale celor ţinuţi împotriva voinţei lor pe stadion, a declarat pentru The Guardian: „La fiecare 15 minute, avem oameni inconştienţi, care sunt căraţi de familia şi prietenii lor. E o situaţie scăpată total de sub control. Nimeni nu întelege ce se întâmplă sau dacă există vreun sens în toate acestea”. Potrivit grupurilor medicale de acordare a primului ajutor, în timpul busculadei, o persoană a suferit o criză de epilepsie.

Miercuri seară, numărul celor închişi pe stadion scăzuse la 500-600 de persoane, care au fost eliberate în cele din urmă în cursul dimineţii de joi, după ce au fost înregistrate. Potrivit autorităţilor greceşti, peste 1.500 dintre aceştia s-a îmbarcat deja spre Atena.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei MSF, doar trei poliţişti se aflau pe stadion, fiind responsabili de supravegherea procedurilor de înregistrare şi de păstrarea ordinii, ceea ce a făcut ca procedura de înregistrare să decurgă atât de încet, motiv pentru care imigranţii au început să protesteze pentru a primi mai repede actele necesare pentru a pleca spre alte regiuni ale Greciei, alimente şi apă.

Un purtător de cuvânt al MSF, Julia Kourafa, a denunţat condiţiile în care au fost ţinuţi cei peste 2.500 de imigranţi în interiorul stadionului, criticând autorităţile greceşti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...