China solicită „scuze sincere” de la Japonia pentru al Doilea Război Mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

China a reacționat vineri la discursul premierului nipon Shinzo Abe, prin care acesta a recunoscut „pagubele și suferințele incomensurabile” provocate de țara sa în cel de-al Doilea Război Mondial, Beijingul declarând că ar fi dorit „scuze sincere” față de statele care au suferit de pe urma agresiunii militare a Japoniei, relatează Reuters și AFP.

„Japonia ar trebui să prezinte o explicație clară și scuze sincere popoarelor țărilor care au suferit de pe urma acelei epoci de agresiune militară”, a declarat ministrul adjunct de externe Zhang Yesui, potrivit unui comunicat difuzat de diplomația chineză.

Beijingul a exprimat această poziție ambasadorului nipon, prilej cu care a cerut Japoniei să „adopte măsuri concrete pentru a câștiga încrederea vecinilor săi asiatici și a comunității globale”.

Într-un discurs rostit vineri cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la capitularea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, Shinzo Abe a recunoscut că țara sa a provocat „pagube și suferințe incomensurabile” unor oameni nevinovați, însă a subliniat că generațiile viitoare de japonezi nu ar trebui să continue să-și ceară scuze pentru greșelile trecutului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...