Voronin cere CEC penalizarea PSRM, PDM, Partidul Șor și alte formațiuni care își anunță candidații pe circumscripții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, s-a adresat cu o scrisoare deschisă Comisiei Electorale Centrale, condusă de fosta juristă a PCRM în CEC, Alina Russu. Acesta se arată deranjat de faptul că, potrivit lui, unele partide politice și organizații social-politice, cum ar fi PSRM, PDM, Partidul Şor şi altele, „deja au început procesul de înaintare prealabilă a candidaților pe circumscripțiile uninominale prin ce se încalcă flagrant legislația în vigoare”.

Potrivit lui Voronin, conform Hotărârii Parlamentului din 27 iulie curent, data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru 24 februarie 2019. Totodată, articolul 46 al Codului Electoral prevede că organizarea ți efectuarea alegerilor parlamentare se petrece „cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor”. Astfel, raportat la ziua alegerilor, aceste 60 de zile revin sfârșitului lunii decembrie 2018, în timp ce agitația electorală care începe cu 30 de zile înainte de alegeri, revine la sfârșitul lunii ianuarie 2019.

„Acțiunile partidelor de înaintare a candidaților precum și a persoanelor înaintate în calitate de candidați pe circumscripții uninominale se organizează public cu participarea cetățenilor fără apartenența de partid, și sunt mediatizate pe larg de sursele mediatice afiliate acestor partide și nu numai”, se arată în scrisoarea liderului comunist.

Prin răspândirea imaginii acestor candidați și informației privind biografia și averea lor se efectuează prezentarea prealabilă, prin ce „se încalcă art. 52 al. (4) Codului Electoral, care prevede expres că agitația electorală se permite doar după înregistrarea concurentului electoral”. „Drept agitaţie electorală se poate califica şi participarea persoanelor înaintate la diferite acţiuni de caritate, înmânarea cadourilor şi ajutoarelor materiale, la lansarea obiectelor social-culturale la nivel local şi raional. Agitaţia electorală are un singur scop de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat, ce este prematur şi, respectiv, este de natură să afecteze şi să influenţeze rezultatele alegerilor”, se mai indică în scrisoarea deschisă.

În aceste condiții, președintele comunist solicită „verificarea acțiunilor acestor partide, tragerea la răspundere și penalizarea lor în conformitate cu legislația în vigoare”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...