(VIDEO) Pe parcursul fermentării vinului în gospodării, salvatorii desfășoară campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a lansat Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon. Acțiunea se desfășoară în localitățile țării și are drept scop prevenirea intoxicațiilor oamenilor cu dioxidul de carbon emanat în urma fermentării vinului.

În cadrul campaniei, angajații IGSU le vorbesc gospodarilor despre riscurile la care sunt supuși în cazul în care procesul de fermentare are loc în spații închise, iar încăperile nu sunt ventilate corespunzător. Mai mult, salvatorii îi îndemnă pe oameni să verifice concentrația oxigenului înainte ca aceștia să intre în beciuri, pentru a preveni urmările fatale.

Cetățenii sunt rugați să respecte regulile elementare de securitate pentru a evita cazurile de intoxicare cu dioxid de carbon. Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentație este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafața solului, unde formează concentrații foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilație.

IGSU recomandă asigurarea încăperilor unde se produce vinul cu o ventilație corespunzătoare, sau ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber. Persoanele sunt îndemnate să nu se afle perioade lungi în beciurile, unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, dar și să anunțe în prealabil pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere.

Acțiunea salvatorilor va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar oamenii din toată țară vor fi informați despre recomandări și riscuri.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul lunii septembrie patru persoane și-au pierdut viața intoxicați cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului, iar o persoană a fost salvată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...