Situație tot mai tensionată în estul Ucrainei; Poroșenko cere consultări de urgență în formatul „Normandia”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut luni consultări de urgență cu țările din așa-numitul format „Normandia” (Franța, Germania, Rusia) ca urmare a escaladării „periculoase” a violențelor în estul separatist prorus după luptele declanșate, potrivit Kievului, de rebeli și care au implicat tancuri și artilerie.

Armata ucraineană a afirmat luni că a respins o ofensivă a rebelilor implicând aproximativ 200 de combatanți sprijiniți de tancuri, în apropiere de localitatea Starognatovka, situată la jumătatea distanței dintre bastionul separatist Donețk și portul Mariupol, ultimul mare oraș din zona de conflict aflat sub controlul autoritățile ucrainene.

Armata a ripostat făcând uz de artilerie și „a ocupat zone strategice care se aflau sub controlul rebelilor”, a indicat Ministerul Apărării de la Kiev, citat de AFP, precizând că în această acțiune au fost răniți șapte soldați.

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, Andrei Lîsenko, a informat, conform aceleiași surse, că, în ultimele 24 de ore, s-a înregistrat o intensificare inedită a tirurilor rebele. „Au fost 127 de atacuri, un număr record de la bătălia de la Debalțevo”, a precizat Lîsenko, cu referire la nodul feroviar strategic ce a trecut sub controlul combatanților separatiști la puțin timp după semnarea, în februarie, a acordurilor de la Minsk.

Fapt rar de la armistițiul instaurat în urma acestor acorduri, semnate datorită medierii franco-germane și în prezența președintelui Vladimir Putin, bătălia de la Starognatovka l-a determinat pe președintele Poroșenko de a decide convocarea ministrului apărării, a șefului Statului Major și a secretarului Consiliului pentru securitate națională și apărare pentru a examina situația.

În același timp, șeful statului ucrainean l-a însărcinat pe ministrul de externe Pavlo Klimkin „să ducă consultări de urgență” cu țările din așa-numitul format „Normandia” (Rusia, Franța, Germania și Ucraina).

Totodată, Ministerul de Externe al Ucrainei a indicat că va informa fără întârziere OSCE, UE și NATO în legătură cu acutizarea situației din Donbas și amenințările existente pentru procesul de pace.

Aceste lupte intervin la 24 de ore după ce patru mașini blindate ale OSCE au fost incendiate la Donețk. Potrivit unui comunicat al organizației, scopul incendierii celor patru mașini lângă biroul OSCE a fost acela de „a intimida misiunea pentru ca aceasta să înceteze monitorizarea evenimentelor din Donețk”.

Conflictul din estul Ucrainei dintre forțele Kievului și separatiștii proruși a făcut în cele 16 luni de confruntări peste 6.800 de morți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...